Araban Ovasında Firik Bereketi

Güneydoğu’nun tahıl ambarı olarak bilinen Araban Ovasında, 2017 yılı firik sezonu bereketli başladı.

Araban Ovasında Firik Bereketi
Araban ilçesindeki firik hasadını başlayan Fakılı kırsal mahallesi çiftçilerinden İsmail Altun sezonunun bereketli olduğunu söyledi.

Hasadın yapıldığı tarlada gazetecilerin sorularını cevaplayan Altun,’’Güneydoğu bölgesinin tahıl ambarı olarak bilinen ve Türkiye’nin en kaliteli makarnalık sert buğdayı ve ekmeklik buğdayının yetiştirildiği Araban Ovasında ürettiğimiz makarnalık sert buğdaydan yaptığımız firik, yurt içi ve yurt dışından Arap ülkeleri başta olmak üzere değişik ülkelere ihraç ediliyor. Bu yıl Araban Ovasının değişik bölgelerindeki 250 dönümlük arazide ekili olan makarnalık sert buğdayıyla yılın ilk firik sezonunu başladı.

Bu yıl sezonun başı olmasına rağmen Gaziantep’teki firik komisyonculuğu yapan arkadaşlarımız ile yaptığım görüşmelerimde yılın ilk firiğinin kilogramı 4-5 TL arasında alıcı bulduğunu öğrendik’’ dedi.

Firik’in nasıl yapıldığı hakkında bilgi veren Altun, ‘’Makarnalık sert buğdayın başaklarının olgunlaşma zamanında, firiklik yeşil buğday başakları saplarıyla birlikte biçilir. Biçilen buğdayın suyunun çekilip kendi sapı ile hafif ateşte yakılabilecek kıvama gelmesi için bir süre güneşin altında bekletilir. Suyu çekilen firiklik buğdaylar tarım işçileri tarafından bir araya toplanarak küçük harmanlar oluşturulur. Oluşturulan küçük harmanlar, buğday başakları saplarıyla birlikte firik kıvamına gelene kadar kendi sapı ile yakılarak kontrollü bir şekilde hafif ateşte yakılarak ütülür. Ütülme işleminden sonra küçük harmanlar soğuması için karıştırılarak dağıtılır. Bir gün, bir gece bekletilerek yapılan soğuma işleminin ardından saman patozu ile çekilip firik tanelerinin samanından ayıklanması için bir araya toplanır. Buğday başaklarıyla büyük harmanlar oluşturulur. Harmanlanan buğday başaklarındaki firik taneleri saman patozu makinesinde çekilerek samanından ayıklanan firikler torbalanıp firik komisyoncularına satılmak üzere Gaziantep’e götürülür" dedi.

Arap Ülkelerinden yoğun ilgi

Araban Ovasında yetişen, Türkiye’nin en kaliteli makarnalık sert buğdayından yapılan ve Araban ilçesine has bir ürün olan firik, özellikle Arap ülkelerinden yoğun ilgi görüyor. Kuzu ve oğlak etinden yapılan haşlama suyu ile pişirilen ve haşlanan etin firik pilavının üzerine kaplatılarak yenilen firik, Arap ülkelerindeki devlet yöneticileri ve zengin ailelerinin önemli konukları için hazırlanan yemekler arasında yer alıyor.

Araban Ziraat Odası Başkanı Mehmet Doğan da yılın ilk firik sezonunu başlatan Üretici İsmail Altun’a hayırlı, olması dileğinde bulunarak, "Güneydoğu bölgesinin tahıl ambarı olarak bilinen Araban Ovasında üretilen makarnalık sert buğdan elde edilen firik, genellikle Arap ülkelerinden pazarlanıyor. Makarnalık sert buğdaydan atalarından öğrendikleri usullerle deneyim kazanmış üreticiler tarafından hayli zahmetli ve masraflı olarak işlenip hazırlanan firik hem ülke, hem de ilçe ekonomisine önemli katkı sağlıyor. Bu yıl Araban Ovasında 4 bin dönüm civarında makarnalık sert buğday ekili, dönüme 500 kilogram verim vermesi halinde tahmini yaklaşık 2 bin ton civarında firik beklentimiz var’’ şeklinde konuştu.

Kaynak: İHA