TOBB Ve TSE Standardizasyon İçin Güçlerini Birleştirdi

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Çelik: 'Türkiye'nin standart belirleme süreçlerine aktif olarak katılması gerekiyor. Bu konuda hem sanayicilerimize hem de akademisyenlerimize büyük sorumluluklar düşüyor' TSE Başkanı Korkmaz: 'Biz uluslararası standartlara uygun üretim ya da hizmet üretimi istemiyoruz, biz uluslararası standartların üzerinde üretim yapmak zorundayız'

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Hasan Ali Çelik, Türkiye'nin standart belirleme süreçlerine aktif olarak katılması gerektiğini belirterek, 'Bu konuda hem sanayicilerimize hem de akademisyenlerimize büyük sorumluluklar düşüyor.' dedi.

Çelik, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) ile Türk Standardları Enstitüsü (TSE) arasındaki 'Standardizasyon Faaliyetlerine Etkin Katılımın Sağlanmasına Dair İşbirliği Protokolü' imza töreninde, küresel standartları, büyük ölçüde gelişmiş ekonomilerin belirlediğini söyledi. Bu ülkelerin kendi belirledikleri standartlarla dünya ticaretinden daha fazla pay aldıklarını anlatan Çelik, Türkiye'nin standart belirleme süreçlerine aktif olarak katılması gerektiğini, sanayicilere ve akademisyenlere bu konuda büyük sorumluluklar düştüğünü söyledi.

Protokolle TOBB üyelerinin ulusal ve uluslararası standardizasyon faaliyetlerine aktif olarak katılımlarını sağlamak için iki kurum arasında iş birliği tesis edildiğine dikkati çeken Çelik, şöyle devam etti:

'Protokol kapsamında, ulusal ve uluslararası standardizasyona etkin bir şekilde katılım sağlanabilmesi için sanayicilere finansal destek sağlanacak. Standardizasyon konusunda eğitim programları düzenlenecek. Uluslararası standardizasyon komitelerine katılımın artmasıyla beraber bu komitelerin takibini kolaylaştıran ve yapı olarak bir benzeri olan milli komitelerin, diğer adıyla ayna komitelerin sayısı artırılacak.'

Çelik, zamanla Türkiye'nin de uluslararası standart teşkilatları yönetimsel organlarında gelişmiş ülkeler seviyesinde temsil hakkı kazanacağına inandığını, bu sayede dünya ticaretinden alınan payın da otomatik olarak artacağını kaydetti.

- 'Uluslararası standartların üzerinde üretim yapmak zorundayız'

TSE Başkanı Sebahittin Korkmaz da iş birliği protokolüyle ayna komiteler ve uluslararası standardizasyon faaliyetleri hakkında farkındalığı artırmayı, bilgi ve bilinç düzeyini yükseltmeyi, sanayicinin ayna komitelere katılımını teşvik etmeyi ve kurumsal hale getirmeyi hedeflediklerini anlattı.

Özelikle teknik komite faaliyetlerinin sürekli takip edileceğini, Türkiye'nin buralardaki etkinliğinin artırılacağını ve uluslararası standartların ülke lehine, ürün ve hizmetlere göre şekilleneceğini dile getiren Korkmaz, böylece ürün ve hizmetin dünya pazarlarına daha rahat şekilde girebileceğini, ekonominin rekabet gücüyle bilgi ve teknoloji transferinin artacağını vurguladı.

Korkmaz, ayna komitelerde yer alarak uluslararası standardizasyon faaliyetlerine aktif katılım istediklerine değinerek, 'Biz uluslararası standartlara uygun üretim ya da hizmet üretimi istemiyoruz, biz uluslararası standartların üzerinde üretim yapmak zorundayız. Üretim gücünü, talep gücüyle terbiye etmezseniz sömürülürsünüz. Burada çevre, sağlık ve güvenlik konusunda önemli etkenler devreye giriyor, mutlaka bu unsurları ayağa kaldırmak zorundayız.' diye konuştu.

- 'Komiteler bizim için müthiş fırsat'

TOBB Yönetim Kurulu Üyesi Bülent Karakuş ise ülke olarak standardizasyon faaliyetlerine katılımın çok önemli olduğunu, tüccar ve sanayicilerin de bu komitelerdeki yerlerini alması gerektiğini belirterek, 'Eğer dünyada ilk 10 ekonomi içerisinde girmek ve 500 milyar dolar ihracat hedefine ulaşmak istiyorsak mutlaka ayna komitelerde çalışmalarda bulunmak zorundayız. Türk sanayisini buralarda temsil etmeliyiz.' ifadelerini kullandı.

Karakuş, Sanayi 4.0 ile iş yapış şekli ve standartların da değişeceğine dikkati çekerek, şunları kaydetti:

'Eğer bu platformu şu anda aktif olarak kullanmaya başlayabilirsek, içinde bulunduğumuz sanayi devriminde artık izleyen değil, politika çizen tarafta yer alabileceğiz. Yine Sanayi 4.0 ile alakalı bir diğer konu, makinelerin birbirleriyle konuşmaları. Makinelerin birbirleriyle konuşabilmeleri için öncelikle aynı dilde konuşmaları ve aynı dili anlayabilmeleri gerekiyor. İşte buradaki aynı dil, şu anda üzerinde konuştuğumuz standartlar. Eğer standart çalışmalarında yer alabilirsek, dünya trendlerini ve gelişmelerini inşallah daha yakından takip edebilme imkanına sahip olacağız yani her açıdan baktığımızda bu komiteler bizim için müthiş bir fırsat.'

Konuşmaların ardından, Korkmaz ve Karakuş iş birliği protokolünü imzaladı.

Kaynak: AA