İsrail Polisinden Sol Görüşlü Yahudi Aktivistlere Müdahale

Doğu Kudüs'te kentin işgalini protesto eden ve Yahudilerin şehre girişini engellemek isteyen sol görüşlü gruba polis müdahale etti.

İsrail polisi, Doğu Kudüs'ün işgalinin 50. yılı dolayısıyla Yahudilerin kentte yapacağı yürüyüşü engellemek isteyen sol görüşlü İsrailli aktivistlere müdahale etti.

İsrail güçleri, eski şehrin Şam Kapısı'nda Kudüs'ün işgalini protesto eden ve Yahudilerin şehre girişini engellemek isteyen yaklaşık 50 kişilik sol görüşlü gruba müdahale etti.

Yere yatarak yürüyüşü engellemek isteyen aktivistleri karga tulumba bölgeden uzaklaştıran İsrail polisi, barikatlarla da Filistinlilerin şehre girişini engelledi.

Kudüs'ün 1967'de işgal edilişinin 50. yılını kutlamak için on binlerce Yahudi'nin Şam Kapısı'ndan geçerek şehre girmesi ve Mescid-i Aksa'nın batı duvarı olan Burak Duvarı'nda (Ağlama Duvarı) toplanması bekleniyor.

Çok sayıdaki Filistinli ise Doğu Kudüs'ün işgalini ve yürüyüşü protesto etmek için Şam Kapısı'nda toplandı.

Yahudilerin her yıl 24 Mayıs'ta işgal dolayısıyla şehirde yaptığı yürüyüş gerginliğe neden oluyor.

Radikal Yahudi gruplar, İsrail'in Doğu Kudüs'ü işgal edişinin 50'nci yılı bahanesiyle Mescid-i Aksa'ya baskın düzenleme çağrısında bulunmuştu.

Bu arada İsrail Cumhurbaşkanı Reuven Rivlin, dün akşam Ağlama Duvarı'nda yaptığı konuşmada 'birleşik Kudüs'ün sonsuza dek İsrail'in başkenti olarak kalacağını' söyleyerek, kutlamalara destek çağrısı yapmıştı.

Aksa'nın da içinde bulunduğu Doğu Kudüs ile Batı Şeria, 1967'den beri İsrail tarafından işgal altında tutuluyor. Doğu Kudüs'te 200 bin, Batı Şeria'da ise 400 bin Yahudi yerleşimci bulunuyor. Uluslararası hukuka göre buralardaki tüm Yahudi yerleşim birimleri yasa dışı kabul ediliyor.

Gazze Şeridi ise 2006'dan bu yana İsrail tarafından abluka altında tutuluyor. İsrail, inşa ettiği 'Ayrım Duvarı' ile Batı Şeria'da yaşayan Filistinlilerin Kudüs'e girişlerini de engelliyor.
Kaynak: AA