Ponza Ve Perlit Çalıştayı Tamamlandı

Bitlis Valiliği, Bitlis Eren Üniversitesi (BEÜ) ve Tatvan Ticaret ve Sanayi Odası (TATSO) işbirliğiyle düzenlenen Ponza ve Perlit Çalıştayı tamamlandı.

Prof. Dr. Fikret Yıldız, çalıştayla ilgili yaptığı açıklamada, çalıştaya 180 kişinin katıldığını söyledi.

Çalıştayın Türkiye ekonomisine önemli katkı sağladığını belirten Yıldız, 'Ponza ve perlitin başkenti olarak ilan ettiğimiz ilimiz, dünya rezervinin büyük payına sahip. Maalesef beyaz altının üzerinde oturmamıza rağmen bu değerin farkında değiliz. Fazla uzatmadan bu beyaz altının artık işletilmesi ve gerekli değeri kazanmasının zamanı gelmiştir.' dedi.

Bitlis Eren Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erdal Necip Yardım da çalıştayın sonuç bildirgesinin ileriki günlerde açıklanacağını söyledi.

Avrupa Birliği projelerinden yararlanıp 5 milyon avro değerinde bir laboratuvar kuracaklarını ifade eden Yardım, şunları söyledi:

'Yıllardır ponza ve perlitin hak ettiği değeri kazanması için çırpındık fakat karşımızda muhataplar bulamadık. Valilik ve üniversitemizle bu konuda neler yapabiliriz, nasıl adımlar atmalıyız şeklinde istişareler yaptık. Çalıştayda, ponza ve perlitin sadece inşaat, tarım ve kozmetikte kullanılmadığını yaklaşık 140 farklı sektörde kullanıldığı bizleri oldukça umutlandırdı. Artık biz beyaz altınımızın değerinin farkındayız ve değerini kazanması için her adımı atacağız.'

Çalıştaya katılanlar, Nemrut Dağı ile Nemrut Krater Gölü'nü gezdi.

Kaynak: AA