'Türkiye'de Yabancı Öğrencilere Avantaj Sağlıyoruz'

Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı Yürütme Kurulu Üyesi Prof. Dr. Er: 'Türkiye'de uluslararası öğrencilere daha iyi avantajlar sağlıyoruz. Burada hayat Avrupa ülkelerine göre daha ucuz' 'Barınma imkanları daha iyi ve gelen öğrencilerimize Türkiye'de kaldıkları süre içerisinde zorunlu yaşam giderlerini karşılayacak ölçüde burs veriyoruz. Bu konuda gerekli tüm kolaylıkları sağlıyoruz'

MESUT VAROL - Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanlığı Yürütme Kurulu Üyesi Prof. Dr. Rahmi Er, Türkiye'de uluslararası öğrencilere daha iyi avantajlar sağladıklarını belirterek, 'Barınma imkanları daha iyi ve gelen öğrencilerimize Türkiye'de kaldıkları süre içerisinde zorunlu yaşam giderlerini karşılayacak ölçüde burs veriyoruz.' dedi.

Yüzüncü Yıl Üniversitesince (YYÜ) düzenlenen, 'Üniversitelerin Üniversite-İşbirliğinden Beklentileri Sempozyumu' için kente gelen Er, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türk üniversitelerinde yetişen öğrencilerin kendi ülkelerine döndüğünde Türkiye'nin kültür ve bilim elçisi olarak hizmet edeceğini söyledi.

Yabancı öğrencilerin yaşamları boyunca iki ülkenin menfaatini gözeten bir tutum benimseyeceklerini, uluslararasılaşma ve kamu diplomasisine de yarar sağlayacaklarını anlatan Er, dost ve kardeş ülkelerin insan kaynağını yetiştirmeye özen gösterdiklerini belirtti.

- 'Uluslararası öğrenci sayısı 110 bine ulaştı'

Yeni YÖK olarak Türk Yüksek Öğretim Sistemi'nde uluslararasılaşmaya büyük önem verdiklerini vurgulayan Er, şöyle konuştu:

'Bundan 4 yıl önce Türk Yüksek Öğretim Sistemi'ne dahil uluslararası öğrenci sayısı 48 binken, bugün bu sayı 110 bine ulaştı. Yükseköğretimde uluslararasılaşmayı dışa açılan bir kültür penceresi ve çok önemli bir diplomatik kanal olarak görüyoruz. Son 2 yılda bu alanda önemli bir mesafe kat ettik. Özellikle Afrika ülkelerine açıldık. Türk Yükseköğretim sistemi, Avrupa yüksek öğretim alanı içerisinde öğrenci sayısı bakımından Rusya'dan sonra en büyük ikinci ülkedir. Özellikle belli alanlarda Türkiye'deki yüksek öğretimin kalitesi Avrupa'daki pek çok ülkeden iyi düzeydedir.'

Er, üniversitelerin bütün evreni kucaklayan kurumlar olduğunu, dolayısıyla da buralarda dini ve etnik ayırıma müsaade edilmediğini vurgulayarak, 'Dünyanın çeşitli bölgelerinden gelen insanlar, farklı kültürel kimliklerle akademinin o bahçesinde birlikte yaşama kültürünü geliştirirler. Aşırılıklarını beli ölçüde törpülerler. Tolerans kapasiteleri yükselir. Böylece üniversiteler evrensel barışın tesisine de önemli katkı sağlarlar.' diye konuştu.

Erasmus havuzu dışında kalan ülkelerle akademik işbirliğini geliştirebilmek için 'Mevlana Değişim Programı'nı başlattıklarını aktaran Er, bu program için 25 milyon lira kaynak aktardıklarını anımsattı.

- 'Uluslararası öğrencilere burs veriyoruz'

Türkiye'ye gelen öğrenciler için tüm imkanların seferber edildiğini vurgulayan Er, şöyle devam etti:

'Uluslararası öğrencilere yeteri derecede burs sağlıyoruz. Türkiye'de öğrencilere daha iyi avantajlar sağlıyoruz. Burada hayat Avrupa ülkelerine göre daha ucuz. Barınma imkanları daha iyi ve gelen öğrencilerimize Türkiye'de kaldıkları süre içerisinde zorunlu yaşam giderlerini karşılayacak ölçüde burs veriyoruz. Bu konuda gerekli tüm kolaylıkları sağlıyoruz.'

Mezun olduktan sonra en az 5 yıl kendi ülkelerine hizmet vermek koşuluyla Kosova'dan gelen 20 öğrenciye burs verdiklerini belirten Er, bu kapsamda yabancı öğrencilere kendi ülkelerinde iş garantisi sağladıklarını vurguladı.

Çalışmalar çerçevesinde Pakistan'dan da öğrenci almaya başladıklarını dile getiren Er, şunları kaydetti:

'Yelpazemizi biraz daha genişletiyoruz. Bu kapsamda Irak'ın kalkınmasına katkı sağlıyoruz. Eğittiğimiz uluslararası öğrenciler içerisinde Iraklı öğrenciler altıncı sırada yer alıyor. Irak'ın yetişmiş insan gücüne önemli destek sağlıyoruz. Bu açıdan onlar için rol model olabilecek üniversiteler Türk üniversiteleridir. Laboratuvar imkanları açısından Türk üniversiteleri çok gelişmiş. Buralara gelip bu laboratuvarları kullanabilirler. Bu da bölgesel kalkınmaya katkı sağlayacak.'
Kaynak: AA