18 Mayıs Uluslararası Müzeler Günü

Filistin Turizm ve Eski Eserler Bakanlığınca, uluslararası topluma, Filistin Ulusal Müzesi'ndeki eserlerin iadesi için İsrail'e baskı yapılması çağrısında bulunuldu.

Filistin Turizm ve Eski Eserler Bakanlığı tarafından, uluslararası topluma, 1967'den bu yana İsrail'in işgali altında bulunan Filistin Ulusal Müzesi'ndeki eserlerin iadesi için İsrail'e baskı yapılması çağrısında bulunuldu.

Bakanlıktan, 18 Mayıs Uluslararası Müzeler Günü dolayısıyla yapılan açıklamada, Filistin Ulusal Müzesi'ndeki eserlerin İsrail müzelerine nakledilmesi siyasetinin durdurulması ve bu eserlere uluslararası koruma sağlanması istendi.

Müzeler Genel Müdürü Cihad Yasin de AA muhabirine yaptığı açıklamada, müzenin 1938'de Kudüs'te inşa edildiğini ve o dönemde İngiliz manda yönetimine bağlı olduğunu belirterek, müzede çok kıymetli eserlerin bulunduğunu söyledi.

İsrail'in, 1967'de Doğu Kudüs'ü işgalinin ardından müzeye el koyduğunu anlatan Yasin, 'Filistin Ulusal Müzesi'nde Filistin'in İngiliz işgalinden önceki dönemlerini belgeleyen çok sayıda kıymetli eser bulunuyor.' dedi.

İsrail'in, müzedeki eserleri kendisine ait müzelere taşıdığını ifade eden Yasin, 'İsrail, müzenin içindeki eserleri boşalttı ve boşaltmaya devam ediyor.' diye konuştu.

Filistin Turizm ve Eski Eserler Bakanlığı, müzede yaklaşık 7 bin eserin bulunduğunu, bunların yarısına yakınına İsrail makamları tarafından el konulduğunu belirterek, İsrail'in bu eserleri Filistinli yetkililerin görmesine izin vermediğini ifade ediyor.
Kaynak: AA