Talha Uğurluel, 2. Abdulhamit'in Bilinmeyen Yönlerini Anlattı

9. Kocaeli Kitap Fuarı’na katılan Tarihçi-Yazar Talha Uğurluel, Sultan 2. Abdülhamid’in bilinmeyen yönlerini kitapseverlerle paylaştı.

Talha Uğurluel, 2. Abdulhamit'in Bilinmeyen Yönlerini Anlattı
Kocaeli Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen 9. Kocaeli Kitap Fuarı, Tarihçi-Yazar Talha Uğurluel’i konuk etti. Kılavuz Gençlik Sahnesinde gerçekleşen söyleşide Uğurluel, yakın zamanda okuyucuyla buluşacak olan 2. Abdülhamid adlı kitabında yer alan notları dinleyicilerle paylaştı. Uğurluel, "Kitapta Abdülhamid’in siyasi yönünden çok şahsiyetine değindim. Bir insanın bıraktığı eserlerden iyi mi, yoksa kötü mü olduğunu anlarsınız? Yemen’nin başkenti Sana’da bütün polis lojmanlarını Abdülhamid yaptırdı. Yine istihbarat teşkilatı ve askeri müze binalarını Abdülhamid yaptırmış ve bu binalar hala kullanılmakta. Birçok yerde Abdülhamid eserleri bulunmakta ve kullanılmakta” dedi.

Sultan Abdülmecid’in 4 oğlunun art arda tahta geçtiğini söyleyen Uğurluel, bunun hiçbir padişaha nasip olmadığını belirtti.

Tarihçi Yazar Uğurluel, “Sultan Abdülmecid, Dolmabahçe Sarayını yaptırıp orada yaşadı. Abdülhamid’in amcası Abdülaziz’in saltanatı Dolmabahçe’de geçti. Ayrıca Abdülaziz, İstanbul Boğazı’nın iki yakasına Beylerbeyi ve Çırağan Saraylarını yaptırdı. Fakat Sultan Abdülhamid bu sarayları hiç sevmedi. Çünkü saraylar denize sıfırdı ve birileri gece genizden gelip darbe yapabilirdi. Nitekim amcası bu şekilde tahttan indirilmişti” ifadelerini kullandı.

Abdülhamid’in Maslak dönemi hatıralarını bilmemenin Abdülhamid’i eksik tanımak olduğunu ifade eden Talha Uğurluel, “Abdülhamid şehzadelik yıllarında sarayları hiç sevmediği için Maslak’ta av köşkünde kaldı. Buradan önce Tarabya’da kalıyor ve her gün denize açılıp yüzüyordu. Sultan Abdülaziz şehzadenin bu hareketlerinden rahatsız olup, Abdülhamid’i Maslak’a gönderdi. Şehzade Maslak’ta hiç boş durmadı, çiftçilik yaptı. Abdülhamid tembel bir şehzade değildi. Abdülhamid, Maslak’ta olması nedeniyle ittihatçılar tarafından keşfedilemedi” şeklinde konuştu.

Talha Uğurluel, söyleşisinde Fatih ve Kanuni döneminde Osmanlının saldırılara maruz kaldığını fakat devletin sağlam ve güçlü olmasından dolayı devletin sarsılmadığını belirtti.

Uğurluel, “Fakat Abdülhamid döneminde sağlam adam bulmak zordu. Şehzadelik döneminde Abdülhamid tanıdığı sağlam isimleri padişah olunca önemli görevlere getirdi. Hatta Abdülhamid, Afrikalı birini okutup yetiştirip devlette önemli görevler vererek sır ortağı yaptı. Dünyada başka örneği yok” vurgusunu yaptı.
Kaynak: İHA