İTO Tanışma Ve Danışma Günü

İTO Başkanı Çağlar: '392 bin 513 üyemizle dünyanın en büyük ailelerinden biriyiz. Üye sayısı bakımından dünyanın ilk üç odasından birisiyiz'

İstanbul Ticaret Odasının (İTO) üyelerinin oda hizmetleri hakkında daha fazla bilgi sahibi olmaları amacıyla düzenlediği 'İTO Tanışma ve Danışma Günü' programının birincisi gerçekleştirildi.

İTO Başkanı İbrahim Çağlar, etkinliğin açılışındaki konuşmasında, 'İstanbul, Türkiye'deki toplam dış ticaret hacmininin yüzde 56'sını, milli gelirin yüzde 27'sini gerçekleştiriyor. Vergi gelirlerinin yüzde 46'sını da yine tek başına İstanbul elde ediyor. Türkiye dünyanın en büyük 17. ekonomisi, İstanbul da küresel ekonominin ve en önemli ticaret merkezlerinde biridir.' diye konuştu.

Haftada 140 bin basılan gazeteyle üyelerini bilgilendirdiklerini anlatan Çağlar, bugünkü etkinlikte ise yeni üyelerine yüz yüze bilgilendirme yapacaklarını aktardı.

Çağlar, 'İTO olarak 392 bin 513 üyemizle dünyanın en büyük ailelerinden biriyiz. Üye sayısı bakımından dünyanın ilk üç odasından birisiyiz. İTO faaliyet açısından dünyanın en büyük odasıdır.' dedi.

Şirket kuruluş sayısının arttığına dikkati çeken Çağlar, yabancı şirket sayısının da arttığını, bunun yabancı yatırımcının İstanbul'a ilgi ve güveninin bir göstergesi olduğunu söyledi.

Çağlar, 2016 gibi ekonomik açıdan zor bir yıl geçirdiklerini belirterek, 'Yılın ilk dört ayında bir önceki yılın aynı dönemine göre, yüzde 6,6 artışla 18 bin 190 yeni üyemiz oldu. Bunların içerisinde açılan yabancı firma sayısı ise bin 354. Yani yabancılar gelerek İstanbul'da iş yapmak için şirket kuruyor. Demek ki beklentiler iyi, gidişat iyi. Moralimizi yüksek tutmalıyız.' değerlendirmesinde bulundu.

İTO'nun genel yapısı ve faaliyetleri hakkında bilgiler veren Çağlar, daha fazla çalışarak İstanbul'un dünya ticaret hacmindeki payınının artırılması gerektiğini vurguladı.

- Bire bir görüşme

İTO'nun özellikle yeni üyelerinin odanın sunduğu imkanlara daha kolay erişebilmesi amacıyla düzenlenen etkinlikte İTO üyesi firma sahipleri, İTO’nun üye odaklı hizmetlerinden, Ekonomi Bakanlığı ve KOSGEB gibi devlet desteklerine ilişkin konularda doğrudan uzmanlarından bire bir bilgi alacak.

Gün boyu sürecek etkinlikte, başta yeni kurulan İstanbullu firmalar olmak üzere İTO üyesi firmaların temsilcileri birbirleriyle tanışma imkanı da elde edecek.

Etkinlik boyunca katılımcılara İTO’nun hizmetleri hakkında ayrı ayrı kurulan ikili görüşme masaları ve stantlarda bilgi aktarılacak.

Üyeler, İTO fuar organizasyonları, ticari belgelendirme hizmetleri, iş makinaları ruhsatlandırma süreçleri, KOSGEB destekleri, Ekonomi Bakanlığı destekleri, vergi mevzuatı ve dikkat edilmesi gereken hususlar, Türk Yan Sanayi Borsası ve eşleştirme faaliyetleri, temel gümrük prosedürleri hakkında da konunun uzmanlarıyla bire bir görüşerek bilgi alabilecekler.

Kaynak: AA