Fas'ın Kuzeyindeki Toplumsal Gerginlik

Parlamento ve Sivil Toplum ile İlişkilerden Sorumlu Delege Bakan ve Hükümet Sözcüsü Halfi: 'Hükümet olarak, bölgede yaşayan genel nüfusun meşru taleplerini anlayışla karşılıyoruz. Bölgede, yerel yönetimlerden yetkililer, sivil toplum kuruluşları ve birtakım siyasi oluşumlar göstericiler ile diyalog halinde çözüm üretmek için çaba sarf ediyor'

Fas hükümeti, ülkenin kuzey bölgesinde yaşayan halkın meşru taleplerini anlayışla karşıladığını duyurdu.

Parlamento ve Sivil Toplum ile İlişkilerden Sorumlu Delege Bakan ve Hükümet Sözcüsü Mustafa el-Halfi, ülkenin El-Huseyma ve civarı kentlerinde ekim ayından bu yana devam eden toplumsal gerginliğe ilişkin açıklamalarda bulundu.

Haftalık basın toplantısında Halfi, 'Hükümet olarak, bölgede yaşayan genel nüfusun meşru taleplerini anlayışla karşılıyoruz. Bölgede, yerel yönetimlerden yetkililer, sivil toplum kuruluşları ve birtakım siyasi oluşumlar göstericiler ile diyalog halinde çözüm üretmek için çaba sarf ediyor.' dedi.

Çözüm için yapılan girişimlere rağmen bölgede siyasi ve toplumsal gerginlik yaratmak isteyen birtakım çevrelerin olduğunu belirten Halfi, 'Bölgenin güvenliği ve istikrarı için hükümet üstüne düşen görevleri yerine getirmeye devam ediyor. Kral 6. Muhammed’in talimatı ile bölgenin kalkınması için planlanan projeler aşama aşama tamamlanıyor.' diye konuştu.

Bölgedeki güvenlik güçlerinin sokaktan çekilmesini talep eden taraflara da cevap veren Halfi, 'Nasıl ki barışçıl gösteri hakkı hükümet tarafından garanti altındaysa, bölgenin istikrarını ve güvenliğini sağlamak da kamu yetkililerinin görevidir.' ifadelerini kullandı.

Öte yandan, Huseyma'da gösterileri organize eden aktivistlerden Nasır Ez-Zefzafi, pazartesi gününden itibaren sosyal medya hesabı üzerinden yayımladığı videolarda perşembe günü bölgede genel greve gidilmesi ve gösteri düzenlenmesi çağrısı yapmıştı. Talep edilen sosyal ve ekonomik hakların verilmediği gerekçesi ile yapılan grev çağrısına Huseyma'daki iş yerlerinin kepenklerini kapatarak destek verdiği görüldü.

Fas Adalet ve Kalkınma Partisi, Halk Gücü Sosyalist Birliği ve İstiklal Partisi, dün yaptıkları ortak açıklamada, Huseyma'daki güvenlik güçlerinin bölgeden çekilmesi ve devam eden toplumsal gerginliğin sona erdirilmesi için çağrıda bulunmuştu.

Huseyma'da balıkçı Muhsin Fikri, ekim ayında polisin el koyduğu balıklarını çöp kamyonundan almaya çalışırken presleme haznesinde sıkışarak hayatını kaybetmişti.
Kaynak: AA