Balyoz Savcısı Hüseyin Kaplan'a 3 Kez Ağırlaştırılmış Müebbet

FETÖ’nün yargıdaki yapılanmasına yönelik İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığınca yürütülen soruşturmada tutuklanan Balyoz Davası savcısı Hüseyin Kaplan’ın 3 kez ağırlaştırılmış müebbet hapsi istendi. İddianamede Kaplan’ın FETÖ’nün hiyerarşik yapılanması içerisinde bilerek ve isteyerek yer aldığı belirtildi.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığınca, 15 Temmuz darbe girişiminin ardından FETÖ’nün yargı yapılanmasında hakim ve savcılara yönelik başlatılan soruşturmada tutuklanan Balyoz Davası savcılarından Hüseyin Kaplan hakkında iddianame hazırlandı.

İddianamede, Kaplan’ın, FETÖ/PDY silahlı terör örgütünün kriptolu haberleşme programı ByLock kullanıcısı olduğu, örgüt üyeliğinden soruşturma yapılan ve meslekten ihraç edilen HSYK eski müfettişinin İstanbul Adliyesinin 2013 yılı denetiminde parlatıldığı, yüksek not (85) aldığı ancak sonrasında raportör incelemesinde notun 77’ye indirilmiş olduğu anlatıldı.

Yaklaşık 30 yıl boyunca terör örgütü içerisinde yer aldığı kaydedilen Kaplan’ın, FETÖ’nün evlerinde kaldığı, ev ’abiliği’, semt ’abiliği’ ve bölge ’abiliği’ yaptığı, Ankara’ya gittiğinde FETÖ/PDY mensubu tetkik hakimlerinin evlerinde kaldığı, 2014 HSYK seçimlerinde yoğun şekilde FETÖ/PDY silahlı terör örgütünün sözde bağımsız adayları lehine çalıştığı ve oy istediği belirtildi.

Önemli noktalarda görev aldı

Kaplan’ın, Gölcük Cumhuriyet savcısı iken Poyrazköy soruşturması ile ilgili talimat araması yaptığı, özellikle İstanbul Emniyet Müdürlüğünde görev yapan kolluk görevlilerinin görev sebebiyle işledikleri iddia edilen suçların soruşturmalarını yürütmek gibi kritik öneme sahip Fatih (Kapatılan) ve İstanbul Cumhuriyet Başsavcılıkları Memur Suçları Soruşturma Büroları’nda ve yargı yapılanmasının en mahrem sınıfı olan özel yetkili savcılık ve mahkemelerde görev almış olduğu kaydedildi.

Şüphelinin firari durumda iken bir televizyon kanalına verdiği röportaja da değinilerek, “Esasen şüphelinin de konumu ve örgüt adına gerçekleştirdiği eylemler ile anılan örgütün adeta silah olarak kullandığı, FETÖ/PDY silahlı terör örgütünün hiyerarşik yapılanması içerisinde bilerek ve isteyerek yer aldığı” vurgusu yapıldı.

Kaplan’a 3 kez ağırlaştırılmış müebbet

İddianamede Kaplan’ın, “Anayasayı İhlal”, “Cebir ve Şiddet Kullanarak Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti’ni ve TBMM’ni Ortadan Kaldırmaya veya Görevlerini Yapmasını Kısmen veya Tamamen Engellemeye Teşebbüs” ve “Silahlı Terör Örgütüne Üye Olma” suçlarından 3 kez ağırlaştırılmış müebbet ve 7,5 yıldan 15 yıla kadar hapsi istendi.
Kaynak: İHA