'Pembe Tuvalet' İle İdrar Kaçırmaya Dikkati Çekiyorlar

'Stres tip idrar kaçırma' hastalığına yönelik toplumun bilinç ve farkındalık düzeyini artırmak amacıyla başlatılan 'Pembe Tuvalet' projesinin ikinci ayağı İstanbul'da tamamlanacak Kontinans Derneği Başkanı Prof. Dr. Demirkesen: 'Biz öncelikli sorunun bu konuda farkındalık sağlamak olduğuna inanarak, bu projeyi hayata geçirdik. Geçen yıl 17 şehirde 3 bini aşkın kadına mesajlarımızı ulaştırdık. Bu yıl da projemizi devam ettiriyoruz. 419 Mayıs tarihlerindeki çalışmalarımızla 5 bin kadına ulaşmayı hedefliyoruz'

Türkiye'de her 4 kadından birinde görülen 'stres tip idrar kaçırma' hastalığına dikkati çekerek, konuya ilişkin bilinç ve farkındalık düzeyini artırmak amacıyla başlatılan 'Pembe Tuvalet' projesinin ikinci ayağı İstanbul'da tamamlanacak.

Kontinans Derneğinden yapılan açıklamaya göre, üroloji ve kadın ürolojisi alanında eğitimler vermek ve toplumun bilgi düzeyini artırmak amacıyla çalışmalar yürüten dernek, geçen yıl 17 ilde 3 binin üzerinde kadına ulaşan projesini bu yıl da devam ettirdi.

Stres tip idrar kaçırmanın tedavi edilebilir bir hastalık olduğunu kamuoyuna duyurmak amacıyla başlatılan proje kapsamında, 4 Mayıs'ta İstanbul'dan yola çıkan özel tasarımlı 'Pembe Tuvalet', proje sonu için tekrar kente dönecek.

Yarın ve 19 Mayıs'ta Ümraniye'de olacak Pembe Tuvalet, bilgi almak isteyen kadınlarla uzman isimlerin buluşmasına ev sahipliği yapacak. Pembe Tuvalet'te, idrar kaçırma hastalığıyla ilgili bilgiler paylaşılarak, kadınlara sorunla karşılaştıklarında doktora başvurmaları yönünde mesaj veriliyor.

- 'Türkiye'de her 4 kadından 1'i idrar kaçırıyor'

Açıklamada görüşlerine yer verilen Kontinans Derneği Başkanı Prof. Dr. Oktay Demirkesen, gülme, öksürme, hapşırma, ağırlık kaldırma ya da egzersiz gibi aktiviteler sırasında, hastanın istemeden idrar kaçırması olarak tanımlanan stres tip idrar kaçırmanın, kadınlarda en sık görülen idrar kaçırma şekli olduğunu ifade etti.

Yapılan araştırmalara göre, stres tip idrar kaçırmanın, dünyada yüzde 48, Türkiye'de ise yapılan farklı çalışmalara göre 30 yaşından sonra her 4 kadından 1'i olmak üzere yüzde 24-46 oranlarında görüldüğünü aktaran Demirkesen, şunları kaydetti:

'Kadınların fiziksel ve sosyal hayatını etkileyen bu hastalığın tedavi edilebilmesi için doğru bilgilendirme ve bilinçlendirme önem taşıyor. İdrar kaçırma çok yaygın ve ciddi bir hastalık ancak kadınlar bu sorunu yeterince önemsemiyor. Bu konuda bilinç ve farkındalık düzeyini artırmak amacıyla projeyi hayata geçirdik. Sanılanın aksine Türkiye'de kadınların idrar kaçırma sıklığı erkeklere nazaran 4 kat daha fazla. Menopozdaki kadınların yüzde 50'si, doğurganlık çağındaki kadınların ise yüzde 30'u değişik derecelerde idrar kaçırıyor. İdrar kaçırma, bu kadar sık yaşanmasına karşın, utanıldığı ya da yaşlılığın doğal sonucu olarak görüldüğü için genellikle en yakınlardan bile saklanan bir sağlık sorunu. Oysa kadınların sosyal yaşamlarını bile etkileyebilen bu hastalığın tedavisi var. Biz öncelikli sorunun bu konuda farkındalık sağlamak olduğuna inanarak, bu projeyi hayata geçirdik. Geçen yıl 17 şehirde 3 bini aşkın kadına mesajlarımızı ulaştırdık. Bu yıl da projemizi devam ettiriyoruz. 4-19 Mayıs tarihlerindeki çalışmalarımızla 5 bin kadına ulaşmayı hedefliyoruz.'
Kaynak: AA