İnşaat Malzemeleri Sanayi Endekslerinde Toparlanma Sürüyor

Şubat ve marttaki yükselişini nisanda da sürdüren İnşaat Malzemeleri Sanayi Bileşik Endeksi, bir önceki aya göre 2,14 puan artış gösterdi Son 3 aydır hızlı bir iyileşmenin yaşandığı endekste, gelecek 3 aya ilişkin kuvvetli bir toparlanma beklentisinin sürdüğü belirtildi.

İnşaat Malzemeleri Sanayi Bileşik Endeksi, nisanda bir önceki aya göre 2,14 puan arttı.

Türkiye İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği (Türkiye İMSAD) tarafından her ay düzenli olarak yayınlanan endeks verilerine göre, son 3 aydır artış gösteren İnşaat Malzemeleri Sanayi Bileşik Endeksi'nde, marttan sonra nisan ayında da 'faaliyetler', 'güven' ve 'beklentilerde' birlikte artış yaşandı.

Giderek kendi dinamiklerine dayalı bir iyileşme göstermeye başlayan Bileşik Endeks, nisanda bir önceki aya göre 2,14 puan arttı. Her 3 alt endeksteki yükselmenin katkı sağladığı artışa rağmen Bileşik Endeks, geçen yılın nisan ayına göre 6,11 puan geriledi. Referandum sonrası 'nisan ayı faaliyetleri' ile 'güven' ve 'beklenti' seviyeleri ümit verdi.

Nisanda inşaat malzemeleri sanayinin tüm faaliyetlerinde artış oldu. 'Faaliyet' endeksine göre, nisan ayında özellikle iç satışlar, ihracat ve üretimde artışlar yaşandı. Tahsilat hızında artış devam etti. Mevsimsellik, inşaat sektörü için açıklanan destekler ve referandumun tamamlanmış olması inşaat malzemesi sanayinin faaliyetlerine de olumlu yansıdı.

Nisan ayında 2 puan artan 'Faaliyet' endeksi, geçen yılın nisan ayı faaliyet endeksinin 3,8 puan altında kaldı. Yurt içi satışlarda nisanda bir önceki aya göre önemli bir sıçrama oldu. İhracat nisan ayında artışını sürdürdü. Üretim de, iç satışlar ve ihracattaki artışa bağlı olarak önemli bir genişleme gösterdi. Cirolardaki artış ise daha sınırlı gerçekleşti. Tahsilat hızı da kademeli ve sınırlı artış eğilimine girdi. Referandum sonrası nisan ayı faaliyetlerinde canlanma devam etti.

- Faaliyetlerdeki genişleme 'güveni' desteklemeyi sürdürdü

Son 3 aydır artış gösteren 'Güven' endeksinde en yüksek artış, nisan ayında gerçekleşti. Referandumun sona ermesinin ardından 'güven' alanında iyileşme güç kazanmaya başladı. Nisan ayında 'faaliyetlerde' genişlemenin güçlenerek sürmesi, 'güvenin' toparlanmasına destek oldu. 'Güven' seviyesi, bir önceki aya göre 1,9 puan arttı ancak geçen yılın aynı ayının 8,5 puan altında kaldı.

Türkiye ekonomisinin genel gidişatına ilişkin 'güven' uzun süre sonra arttı. İnşaat malzemeleri sanayisine yönelik 'güven' ise toparlanmasını hızlandırdı. Yurt içi pazarlara yönelik güven, nisan ayında artış gösterdi. İhracat pazarlarına yönelik güven de aynı şekilde arttı. Güven unsurlarının tamamına yayılarak süren toparlanma, gelecek dönem için ümit verdi.

- Beklentiler olumlu

Son 3 aydır hızlı bir iyileşmenin yaşandığı endekste, gelecek 3 aya ilişkin kuvvetli bir toparlanma beklentisinin sürdüğü görüldü. Faaliyetlerdeki toparlanma, alınan önlemler, güven artışı ve referandumun sona ermesi beklentilere de olumlu yansıdı.

'Beklenti' endeksi, nisanda bir önceki aya göre 2,3 puan arttı. Endeks, geçen yılın aynı dönemine göre ise 4,2 puan daha düşük çıktı.

Türkiye ekonomisine ilişkin beklentiler nisan ayında yeniden arttı. İnşaat malzemeleri sanayisine ilişkin beklentilerde de artış yaşanırken, gelecek 3 aya ilişkin alınan yurt içi siparişleri, nisan ayında önemli artış gösterdi.

Gelecek 3 aya ilişkin alınan ihracat siparişlerinde de artış sürdü. Yurt içi ve dışı siparişlerdeki artış beklentisine bağlı olarak gelecek 3 ayın üretim beklentisinde de kuvvetli bir artış ortaya çıktı.

Kaynak: AA