Tunus'ta 'Nekbe Günü' Etkinlikleri

Ülkede, Nekbe'nin (Büyük Felaket) 69'uncu yılı dolayısıyla 2'nci Filistin Modern Sanatlar Festivali düzenlendi.

Filistinlilerin topraklarından zorunlu göçe tabi tutulduğu Nekbe'nin (Büyük Felaket) 69'uncu yılı dolayısıyla Tunus'ta 2'nci Filistin Modern Sanatlar Festivali düzenlendi.

Başkent Tunus'ta düzenlenen festivalde, 27 Tunuslu sanatçının, Filistinlilerin yaşadığı zorlukları anlatan 32 plastik sanat eseri sergileniyor.

Festivalde, 1948'de İsrail'in kurulmasıyla zorunlu göçe maruz kalan Filistinlilerin çektiği acılar ve topraklarına dönüş hakkı, çizimler, kolajlar ve renklerle anlatılıyor.

Tunuslu sanatçı Emel Zaim, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 'Festival, Filistin'in bağımsızlığı, yeniden inşası ve Filistinlilerin cehennem gibi işgalden kurtulmaları adına sembolik bir önem taşıyor.' dedi.

Festivalin organizatörlerinden Semira Halefi de Tunus'ta düzenlenen festivalin, Arap başkentleri Rabat, Beyrut, Amman, Kahire, Cezayir ve Bağdat'ta benzer etkinliklerle 'Nekbe Günü' için eş zamanlı gerçekleştiği bilgisini paylaştı.

İki gün sürecek festivalde serginin yanı sıra Filistin üzerine şiir dinletileri, edebiyat sohbetleri ve konserler de düzenlenecek.

Filistinliler, İsrail'in 14 Mayıs 1948'de işgal ettiği Filistin topraklarında bağımsızlığını ilan etmesi ve Filistinlilerin zorunlu göçe tabi tutulması nedeniyle 15 Mayıs'ı Nekbe (Büyük Felaket) olarak anıyor.

Nekbe'den dolayı halihazırda Filistinlilerin yüzde 80'i dünyanın farklı yerlerinde mülteci durumunda yaşıyor. Dünya geneline dağılmış Filistinliler, topraklarından zorla çıkarıldıkları günü düzenledikleri çeşitli etkinliklerle gündemde tutuyor.
Kaynak: AA