Güncel Türk İşaret Dili Sözlüğü Tanıtım Toplantısı

İşitme engelliler, işaret dili tercümanları, yabancı dil olarak işaret dili öğrenenler, işaret dili araştırmacıları gibi grupların ihtiyaçlarını karşılamaya yönelik hazırlanan 'Güncel Türk İşaret Dili Sözlüğü' içerik, tür, yöntem gibi açılardan dünyada ilk olma özelliği taşıyor Aile ve Sosyal Politikalar Bakan Yardımcısı Ersoy: 'Hayatın her alanında bir şekilde dezavantaj yaşayan, karşısında bir engel gören bütün kardeşlerimizin hayatlarını daha kolaylaştırmak, önlerindeki bütün engelleri bir bir kaldırmak adına hükümetlerimizin bundan sonra da vereceği mücadele devam edecek'.

İşitme engelliler, işaret dili tercümanları, yabancı dil olarak işaret dili öğrenenler, işaret dili araştırmacıları gibi grupların ihtiyaçlarını karşılamaya yönelik hazırlanan ve içerik, tür, yöntem gibi açılardan dünyada ilk olma özelliği taşıyan 'Güncel Türk İşaret Dili Sözlüğü' tanıtıldı.

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığınca bir otelde düzenlenen 'Güncel Türk İşaret Dili Sözlüğü Tanıtım Toplantısı'na, Aile ve Sosyal Politikalar Bakan Yardımcısı Mehmet Ersoy, Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürü İshak Çiftçi, Türkiye İşitme Engelliler Spor Federasyonu Başkanı Yakup Ümit Kihtir, Türkiye Sağırlar Federasyonu Başkanı Orkun Utsukarcı ve işitme engelliler katıldı.

Ersoy, Güncel Türk İşaret Dili Sözlüğü'nün, hem hazırlanış şekli hem kapsamı itibarıyla dünyada bir ilk olma özelliği taşıdığını belirterek, emeği geçenlere teşekkür etti.

Bütün vatandaşların dünya nimetlerinden eşit ve adil şekilde hakkaniyet ölçüsünde faydalanması için devlet politikalarının geliştirilmesinin 2002'den sonra oluşmaya başladığını ifade eden Ersoy, engellilerin de bu hizmetlerden en iyi şekilde faydalanmasının yolunun 2005'teki çalışmalarla daha hissedilir hale geldiğini söyledi.

Ersoy, engelliler ile ilgili mevzuat çalışmaları yapıldığını vurgulayarak, 1950'lerde kullanımı yasaklanan işaret dilinin, yeniden resmi dil olarak kabul edilmesinin 2005'li yıllardan sonra olduğunu kaydetti.

Bundan sonraki süreçte fırsat eşitliğini sağlamak için daha çok çalışma yapılması gerektiğinin altını çizen Ersoy, 'Hayatın her alanında bir şekilde dezavantaj yaşayan, karşısında bir engel gören bütün kardeşlerimizin hayatlarını daha kolaylaştırmak, önlerindeki bütün engelleri bir bir kaldırmak adına hükümetlerimizin bundan sonra da vereceği mücadele devam edecek.' dedi.

Ersoy, sözlüğün millete ve kullanıcılara hayırlı olmasını temenni etti.

- 'İşitme engelli bireylerin iletişim ihtiyacı daha çok karşılanacak'

Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürü Çiftçi de dünya üzerinde 100'ün üstünde işaret dili bulunduğu tahminini dile getirerek, en eskilerden biri olduğuna inanılan Türk işaret dilinin, diğerleri ile tarihsel açıdan direkt ilişkili olmadığını aktardı.

Bu dilin, başka bir işaret dilinden türetilmediğine dikkati çeken Çiftçi, 'Kendimize has, özgü ve dolayısıyla oldukça önemli bir işaret dilidir. Ülkemizde, Türk işaret dili işitme engellilerin iletişim aracı olarak ana dillerdendir. Dolayısıyla Türk işaret dili, sağır toplum içinde önemli bir iletişim kaynağıdır.' diye konuştu.

Çiftçi, 'sağır' toplumu tanımak ve onlarla iletişime geçebilmek için işiten bireylerin Türk işaret dili öğrenmesinin toplumsal bir ihtiyaç olduğunu kaydetti.

İşitme engelli veya konuşarak iletişim ihtiyacını karşılayamayan her yaştan bireyler ile iletişim ihtiyacında olan toplumun diğer tüm kesimlerini kapsayan 'Türk İşaret Dili Araştırma Projesi'ni hayata geçirdiklerini anlatan Çiftçi, bu proje ile Türk işaret dilini kullanmaya ve öğrenmeye ihtiyacı olan toplumun tüm kesimlerinin hedeflendiğini söyledi.

'Türk İşaret Dili Araştırma Projesi'nin, 26 ilde 109 katılımcıyla gerçekleştirildiğini, bunun çok güçlü bir akademik ekiple bilimsel yöntem ve teknikler kullanılarak yapıldığını ve Türkiye'de bir ilk olduğunu aktaran Çiftçi, 'Bu sadece bizim ülkemizde değil dünyada da bir ilktir çünkü bugüne kadar Türk işaret diliyle ilgili olarak bu kadar kapsamlı ve bu kadar fazla kişinin katıldığı bir işaret dili araştırma projesi mevcut değildir. Dünyada da bir ilktir, sözlük de bir ilktir.' ifadesini kullandı.

Bu çalışmayla dünyanın en gelişmiş Türk işaret diline sahip olunduğunu belirten Çiftçi, bu dilin geliştirilmesi halinde milyonlarca insanla iletişim kurabilme şansı olacağını vurguladı.

Genel Müdür Çiftçi, şöyle devam etti:

'Güncel Türk İşaret Dili Sözlüğü, Türk işaret dilini öğrenmek isteyenlerin, işitme engelliler okulunda öğrenim gören tüm öğrencilerin, alanda Türk işaret dili eğitimi veren eğitimcilerin ve tüm kullanıcıların hizmetine sunulmuştur. Türk işaret dili araştırma projesi çıktılarıyla bugüne kadar yetersiz olan işaret dili kurs eğitim veya müfredat programlarının ve materyallerinin sayısı ve niteliğinin artırılmasının yolu açılacaktır. İşitme engelli bireylerin iletişim ihtiyacı daha çok bununla karşılanacak.'

Gelecekte eğitimde işaret dili kullanılmasının, işitme engelliler için artık hayal olmayacağını vurgulayan Çiftçi, Türk işaret dili konusunda yapılan çalışmaların tamamlanmasıyla işitme engellilere yönelik verilecek hizmetlerin niteliğinde ülke olarak daha iyi bir seviyeye ulaşılacağını kaydetti.

Öte yandan Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya, başka bir programı nedeniyle tanıtım toplantısına katılamadı.

Kaynak: AA