Fas Ve Nijerya Arasında Doğalgaz İle Tarım Anlaşmaları İmzalandı

Fas ile Nijerya arasında, doğalgaz boru hattı projesi ve tarım ile ilgili iki anlaşmaya imza atıldı.

Fas resmi haber ajansı MAP’ın haberine göre, Fas ile Nijerya arasında geçen yıl aralık ayında ön mutabakatı yapılan doğalgaz boru hattı projesi ve tarım alanındaki anlaşmalar imzalandı.

Başkent Rabat’taki Kraliyet Sarayı'nda gerçekleştirilen imza törenine Fas Kralı 6. Muhammed’in yanı sıra Başbakan Sadeddin el-Osmani, İnsan Haklarından Sorumlu Devlet Bakanı Mustafa er-Ramid, Fas Dışişleri Bakanı Nasır Burita, Nijerya Dışişleri Bakanı Geoffrey Onyeama, birçok bakan ve yetkili katıldı.

Kral 6 . Muhammed gözetiminde iki ülke dışişleri bakanları tarafından imzalanan anlaşma, Nijerya’dan Fas'a doğalgaz taşınmasını, Fas’tan Nijerya’ya ise tarımda kullanılacak gübre ihracatını kapsıyor.

Törende konuşan Fas Dışişleri Bakanı Burita, “Afrikalılar tarafından Afrika için yapılan bu büyük proje, diplomaside verilen sözlerin yerine getirildiğinin bir göstergesidir. Nijerya’dan Fas'a doğalgaz taşıyacak bu projeler ile 300 milyon insan doğrudan olumlu yönde etkilenecek. Doğalgaz boru hattı projesi ile Batı Afrika bölgesinde rekabetçi bir enerji piyasası oluşturulacak.” dedi.

Nijerya Dışişleri Bakanı Onyeama da “İmzalanan anlaşmalar, Rabat ve Abuja arasındaki ortaklığın başarıya ulaştığının bir kanıtıdır. Bu projeler, iki ülke arasında daha birçok anlaşmanın imzalanması için siyasi iradenin varlığının göstergesidir.” diye konuştu.

Nijerya’dan Batı Afrika ülkeleri ve Fas’a doğalgaz ulaşımını sağlayacak ve bölgedeki enerji ihtiyacını karşılamada büyük pay sahibi olacak bu proje ile enerjinin ucuza mal edilmesi hedefleniyor. Bu proje ile enerji alanında bölgede rekabetin sağlanmasıyla yabancı yatırımın ve ihracatta rekabet gücünün artması öngörülüyor.

Fas Kralı 6. Muhammed, geçen yıl aralık ayında gerçekleştirdiği Nijerya gezisinde bir araya geldiği Devlet Başkanı Muhammed Buhari ile iki ülke arasında tarım, sanayi, balıkçılık, havacılık ve yenilenebilir enerji alanları başta olmak üzere 7 iş birliği anlaşması imzalamıştı.

Kaynak: AA