Büyükçekmece 1. Uluslararası Yerel Yönetimler Kongresi

Kongre, 41 maddelik sonuç bildirgesinin açıklanmasıyla sona erdi.

Yerel yönetimlerin geleceğine ve yerel yönetimlerde demokrasinin geliştirilmesine bilimsel ve teknik anlamda katkı sunmak amacıyla gerçekleştirilen Büyükçekmece 1. Uluslararası Yerel Yönetimler Kongresi 41 maddelik sonuç bildirgesinin açıklanmasıyla sona erdi.

Büyükçekmece Belediyesinden yapılan açıklamaya göre, Büyükçekmece Belediyesi ile Marmara Belediyeler Birliği iş birliğiyle 'Belediyelerin Geleceği ve Yeni Yaklaşımlar' teması ile gerçekleştirilen kongreye, Türkiye'den ve yurt dışından çok sayıda bilim insanı, yerel yönetici, araştırmacı ve uzman katıldı.

Yerel yönetimlerin geleceğine ve yerel yönetimlerde demokrasinin geliştirilmesine bilimsel ve teknik anlamda katkı sunmak amacıyla gerçekleştirilen kongrenin başkanlığını Büyükçekmece Belediye Başkanı Hasan Akgün yaptı.

Kongrenin kapanış konuşmasını yapan Akgün, Büyükçekmece'de 2 gün boyunca yerel demokrasi ve sorunlarının bugünü ve yarınını bilim insanları ve katılımcılarca değerlendirdiklerini belirterek, şunları kaydetti:

'Büyükçekmece 1. Uluslararası Yerel Yönetimler Kongresi beklentilerimizin çok daha ötesinde sonuçlanmıştır. İlk kongre olmasına karşın 210 bildiri sunulması seçici kurul tarafından 133 bildirinin seçilerek değerlendirilmiş olması kongreye verilen değerin göstergesidir. Türkiye’de gördüğümüz uygulamalar, merkezi yönetimin yerel demokrasiye ve yerel yöneticilere inanmadıklarını ortaya koyuyor. Oysa bugün dünyada artık şehirler yarışıyor. Medeni dünyada şehir diplomasisi çok üst düzeyde devam ediyor. O zaman şehirlerinizin yöneticisine güvenmek zorundasınız. Halkın seçtiği yerel yöneticilere güvenirseniz yerelden başlayan bu demokrasi genel demokrasiyi de taçlandırır. Aradığımız bütün çözümlerin tamamının insan hak ve özgürlüklerinin içinde saklı olduğunu ve demokrasinin içinde olduğunu bilmek zorundayız.'

Akgün'ün konuşmasının ardından Bilim ve Hakem Kurulu Koordinatörü Doç. Dr. A. Menaf Turan tarafından Büyükçekmece 1. Uluslararası Yerel Yönetimler Kongresi'nin 'Sonuç Bildirgesi' açıklandı. Sonuç bildirgesinde özetle şu ifadelere yer verildi:

'Yerel demokrasi güçlendirilmeden katılım mekanizmaları sağlanamaz. Yerel yapı ve eğitim durumuna bağlı olarak yerel demokrasi güçlendirilmelidir. Avrupa Yerel Yönetimler Özerklik Şartı'ndaki çekinceler gözden geçirilmelidir. Yerel yönetim kurumsal yönetişim üzerinden değil, yerel yönetim kültürü üzerinden kurgulanmalıdır. Stratejik planlama konusunda dezavantajlı toplumsal kesimlerin ve göçmenlerin katılımı sağlanmalıdır.'
Kaynak: AA