YASKİ'den Değerlendirme Toplantısı

Yalova Atıksu ve Kanalizasyon Alt Yapı Tesislerini İşletme Birliği (YASKİ) Başkanı Ahmet Özsümer ve Birlik Müdürü Ümit Yılmaz, 2014-2017 yıllarında yapılan çalışmaları değerlendirdi.

Kent merkezindeki bir restoranda YASKİ personelinin de katıldığı toplantıda konuşan Yılmaz, YASKİ'nin 2014'te 2 milyon 288 bin 122 bin olan bütçesinin 2015'te 3 milyon 198 bin liraya çıktığını söyledi.

Yılmaz, 2016 yılı bütçesinin ise 14 milyon 325 bin lira olduğunu dile getirerek, şunları kaydetti:

'2013 yılında sıfır olan kira gelirleri 2017 yılı itibarıyla 320 bin liraya çıktı. 2013'te alacak 12 milyon 652 bin lira iken bugünkü alacaklarımız 1 milyon 750 bin Gerçekleşen alacak tahsilatı oranı yüzde 94, vergi ve SGK borcumuz yok. Tesis ve terfi merkezlerinde çevre düzenlemeleri ve peyzaj iyileştirmeleri yapıldı. Terfi merkezlerinin hazne temizlikleri ve bakım onarımları gerçekleştirildi. Bugüne kadar atıksu bedeli alınmayanların tespiti sayesinde üye belediyeler haricinde 32 adet abone yapıldı. Yaklaşık olarak yıllık 300 bin lira ek gelir sağlandı. Yeraltı su kaynaklarını kullanan kurumların tespiti yapılmaya devam edilmektedir. '

Türkiye’de tek ve arıtma tesislerinde dünyadaki en büyük güneş enerjisi projesinin onayladığını belirten Yılmaz, şunları kaydetti:

'Tesislerimizin en büyük gider kalemini enerji maliyetleri oluşturmaktadır. Ayrıca arıtma tesisimizin enerjisinin büyük bir çoğunluğunun yenilenebilir enerji sistemlerinden biri olan güneş enerjisinden sağlanması amacıyla güneş enerjisi panellerinin proses havuzlarının üzerine montajı için çalışmalara başlanmıştır. İller Bankası tarafından hibe proje desteği verilmiş ve UEDAŞ, TEDAŞ onayları alınmıştır. Söz konusu proje ile tesisimizin enerjide dışa bağımlılığı kalmayarak kendi kendine yeten bir tesis konumuna getirilmesi hedeflenmektedir.'

Sulama Suyu Projesi’ne de değinen Yılmaz, tesisin çıkış suyunun bir ileri kademe arıtmaya tabi tutularak sulama suyu olarak kullanımı için MARKA'nın hibe desteğiyle fizibilite raporu hazırlandığını sözlerine ekledi.

Toplantıya, Taşköprü Belediye Başkanı Nedret Gülen ve bazı YASKİ yönetimi kurulu üyeleri de katıldı.

Kaynak: AA