Tunus'ta Merzuki Seçimlerde İttifak Arayışında

Tunus İrade Hareketi Partisi Başkanı Merzuki: 'Bazı siyasi partilere, yerel ve parlamento seçimlerine ortak listeler üzerinden katılma teklifinde bulundum'.

Eski Tunus Cumhurbaşkanı ve Tunus İrade Hareketi Partisi Başkanı Muhammed Munsif Merzuki, bazı siyasi partilere yerel ve parlamento seçimlerine ortak listeler üzerinden katılmayı teklif ettiğini belirtti.

Merzuki, başkentte, partisinin üst düzey yetkilileriyle düzenlediği basın toplantısında, son dönemde ülkedeki gelişmelere ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Merzuki, 'Bazı siyasi partilere, yerel ve parlamento seçimlerine ortak listeler üzerinden katılma teklifinde bulundum.' dedi.

Demokratik ülkelerde 'muhalefetin alternatifler üretmesi gerektiğini' belirten Merzuki, 'Bizler bunu yapıyoruz. Yönetimin barışçıl yollarla el değiştirmesi yönünde alternatifler oluşturmaya çalışıyoruz. Bu bizim hakkımız ve rolümüzdür. Bundan başka da bir rolümüz olamaz.' diye konuştu.

Mevcut yönetimi 'istibdat dönemi aklıyla hareket etmekle' suçlayan Merzuki, 'Bizler demokratik sistem çerçevesinde 2019'daki seçimlerde yönetimin değişmesi için çalışmalar yapacağız. Ancak var olan yönetim bunu çok kolay teslim etmeyecektir.' ifadelerini kullandı.

Yönetimi, 'yaptığı hatalarda ısrarcı olmakla' eleştiren Merzuki, şunları kaydetti:

'Halkın ezici çoğunluğunun reddettiği (Mali Barış Kanunu) yasa tasarısında ısrar etmek büyük yanlışlıktır. Tunus halkı ülkede yolsuzlukların bitirilmesini istiyor. Ordunun siyasi çekişmelerde taraf olarak sokulması bana göre yanlışların en büyüğüdür. Ordu siyasi çekişmelerde taraf olmamalıdır. Anayasal kurumların tamamlanmasının reddedilmesi ya da bu konuda ayak oyunlarına başvurulması ki bunlar içinde devrimin en büyük kazanımlarından olan Hakikatler ve Haysiyet Komisyonunun çalışmalarını engellemeye çalışmak büyük yanlıştır. Bunların sürdüğü bir ortamda siyasi kriz gittikçe derinleşiyor.'

-'Öfke günü' gösterileri çağrısı

Merzuki, Tunus'un devrik lideri Zeynel Abidin Bin Ali döneminde adı yolsuzluklara karışmış kişilere mallarının iadesini ve görevlerinden uzaklaştırılan üst düzey memurların görevlerine dönmesini öngören Mali Barış Kanunu teklifinin parlamentoda onaylanması halinde tüm Tunus halkına 'öfke günü' gösterileri düzenleme çağrısında bulunacağını aktardı.

Cumhurbaşkanlığı döneminde anayasanın yazıldığını, demokratik seçimlerin yapıldığını, kalkınmanın yüzde 3 dolayında olduğunu söyleyen Merzuki, dönemine ilişkin atılan iftiraların gerçeği yansıtmadığının ortaya çıktığını vurguladı.
Kaynak: AA