Avusturya'ya Türk İş Gücü Göçünün 53'Üncü Yılı

AK Parti İstanbul Milletvekili Yeneroğlu: 'Avusturya’da yaşayan vatandaşlarımız; İslamofobi, ırkçılık, yabancı düşmanlığı gibi sorunlarla hiç olmadığı kadar karşı karşıyalar. Böyle bir ortamda, Türk göçmenleri yıpratarak birlikte yaşama kültürü geliştirilemez' (Avusturya) devletin(in) zirvesinde, insanlarımızı hedef alan bu söylemlerin dillenmesinin maalesef ki halk arasında da başka bir tezahürü vardır. Kin ve nefretten beslenenlere yarayan bu açıklamalar, vatandaşlarımızın dışlanmasına ve ırkçı saldırılara maruz kalmasına zemin sunmaktadır'

TBMM İnsan Hakları Komisyonu Başkanı ve AK Parti İstanbul Milletvekili Mustafa Yeneroğlu, ''Avusturya’da yaşayan vatandaşlarımız; İslamofobi, ırkçılık, yabancı düşmanlığı gibi sorunlarla hiç olmadığı kadar karşı karşıyalar. Böyle bir ortamda, Türk göçmenleri yıpratarak birlikte yaşama kültürü geliştirilemez.'' açıklamasında bulundu.

Yeneroğlu, Türkiye ile Avusturya arasında imzalanan iş gücü anlaşmasının 53. yılı dolayısıyla yaptığı yazılı açıklamada, Avusturya'da Türk göçmenlere karşı yapılan ayırımcılığı eleştirdi.

53 yıl önce iki ülke arasında yapılan iş gücü anlaşması doğrultusunda, yüz binlerce Türk vatandaşının bu ülkeye gittiğini belirten Yeneroğlu, dördüncü kuşak nesil dahil olmak üzere, Avusturya'da Türk nüfusunun 280 bine ulaştığını belirtti.

Yeneroğlu, Avusturya’da yaşayan Türkiye kökenlilerin Avusturya ekonomisine katkısını şöyle anlattı:

'200’ün üzerinde STK, pek çok alanda hizmet vermektedir. Girişimcilerimiz tarafından açılan 5 bine yakın işletmede, pek çok kişiye istihdam imkanı sunulmaktadır. Ayrıca Türkler, sadece ekonomide değil, siyaset alanında da görünür hale gelmiştir. Bunlara ek olarak, 20 bini aşkın öğrencimiz, ilk ve ortaokullarda, 4 bin 500 gencimiz de üniversite seviyesinde öğrenim görmektedir. ''

53 yılın sonunda Batı'da ortaya çıkan yabancı karşıtlığının Avusturya'da bulunan Türk diasporasını olumsuz etkilediğini belirten de Yeneroğlu, açıklamasını şu sözlerle sürdürdü:

'Avusturya’daki diasporamız pek çok hak elde etmesine rağmen, bugün o ülkeye yakışmayan; İslamofobi, ırkçılık, yabancı düşmanlığı gibi sorunlarla karşı karşıya. Vatandaşlarımız sadece Türkiye kökenli ve Müslüman oldukları için haksızlıklara maruz bırakılıyor.''

Son dönemlerde Avrupa'da hızla yükselen ırkçılık, yabancı karşıtlığı ve İslamofobiye dikkat çeken Yeneroğlu, ''Bugün Avusturya’da yaşayan vatandaşlarımız; İslamofobi, ırkçılık, yabancı düşmanlığı gibi sorunlarla hiç olmadığı kadar karşı karşıyalar. Böyle bir ortamda, Türk göçmenleri yıpratarak birlikte yaşama kültürü geliştirilemez.'' görüşünü dile getirdi.

Yeneroğlu, bu ülkede referandumda yüksek miktarda 'evet' oyu çıkmasını bile Avusturya'nın tehdit malzemesine dönüştürdüğünü kaydetti.

Avusturyalı siyasilerin Türk diasporasına yönelik sert açıklamalarını hatırlatan Yeneroğlu, açıklamasında şunları ifade etti:

'Bu tür çifte vatandaşlığın iptali tehdidine varan spekülasyonlar, hem iki ülke ilişkilerine, hem de oradaki vatandaşlarımızın huzuruna zarar vermektedir. Ayrıca tüm taraflar için olumsuz bir hava oluşturan diğer gelişmelerin başında, Avusturyalı siyasilerin Türkiye ve vatandaşlarımız aleyhinde yaptığı sert açıklamalar geliyor. Devletin zirvesinde, insanlarımızı hedef alan bu söylemlerin dillenmesinin maalesef ki halk arasında da başka bir tezahürü vardır. Kin ve nefretten beslenenlere yarayan bu açıklamalar, vatandaşlarımızın dışlanmasına ve ırkçı saldırılara maruz kalmasına zemin sunmaktadır.'

Kaynak: AA