TESK Genel Başkanı Palandöken Açıklaması

'Şoförlerin meslek odalarına üye olmalarına imkan tanınmalıdır. Kayıt dışı çalışmakta olan şoför esnafının yeniden kayıt altına alınması, güvenliğin artmasında ve kaliteli hizmete ulaşmakta önemlidir'

Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, şoförlerin meslek odalarına üye olmalarına imkan tanınması gerektiğini belirterek, 'Kayıt dışı çalışmakta olan şoför esnafının yeniden kayıt altına alınması güvenliğin artmasında ve kaliteli hizmete ulaşmakta önemlidir.' ifadelerini kullandı.

Palandöken yaptığı yazılı açıklamada, Türkiye Şoförler ve Otomobilciler Federasyonunun kayıt dışı çalışan şoförlerin odalara kayıtlarının yapılması için gerekli çalışmaları yürüttüğüne işaret ederek, daha önce meslek odalarına kayıtlı olan şoför esnafının 2005'te yürürlüğe giren 5362 sayılı Esnaf ve Sanatkarlar Meslek Kuruluşları Kanunu gereği kayıtlarının silindiğini ifade etti.

Gümrük ve Ticaret Bakanlığının, şoförlük mesleğini esnaf olarak tanımlamasına rağmen mesleği fiilen yürüten şoförlerin odalara kayıt yaptıramadığına dikkati çeken Palandöken, 'Odaya kayıtlı olmayan şoförlerin eğitim desteği alması ve denetlenebilmesi mümkün olmuyor, bu yüzden meslek standartları yok oldu.' değerlendirmesinde bulundu.

Vergi mükellefi olmanın oda kaydında mesleğin belirleyici unsuru olmaması gerektiğini savunan Palandöken, şoförlüğün pratik ve teorik eğitimler ile kazanılmış, kişisel bilgi, beceri ve bedeni çalışmaya dayanan bir meslek olduğunu ifade etti.

- 'Kayıt altına almak önemli'

Palandöken, şoförlerin 5362 sayılı yasada yapılan değişiklik ile oda kaydı yaptırabilmelerine olanak tanınmamasının, Anayasa'nın eşitlik ilkesine aykırı olduğunu belirterek, şunları kaydetti:

'Mesleğini fiilen yapmayan, vergi kaydı olmayan birçok mimar, mühendis, avukat gibi meslek sahipleri, ilgili odalarına kayıtlı üye oldukları gibi, genel kurullarda seçme ve seçilme haklarını kullanmaktadırlar. Sadece 5362 sayılı yasa ile böyle bir kısıtlama getirilmiştir. 5362 Sayılı Esnaf ve Sanatkarlar Meslek Kuruluşları Kanunu'nda yapılacak bir düzenleme ile zaman zaman herkesi derinden yaralayan ve güvenlik zafiyetini açığa vuran gasp, hırsızlık, cinayet ve taciz gibi hiç istenmeyen olayların yaşanmasını engellemek için ve şoförlük mesleğinin adını karalamaya müsaade etmemek için kayıt altına almak ve denetime tabi tutabilmek önemlidir.'
Kaynak: AA