'Zeytinburnu Belediyesi 13. Geleneksel Kitap Okuma Yarışması'

Başbakan Yardımcısı Kurtulmuş: 'Artık belediyecilik sadece yolları yapmak, sadece parkları yapmak, sadece vatandaşımızın günlük hayata ilişkin temel ihtiyaçlarını, yaşam alanlarına ilişkin ihtiyaçlarını karşılamak değil; tabii ki bunlar yapılacak ama daha önemlisi, en az onun kadar önemlisi, gençlerimizi geleceğe hazırlayacak olan projelere de imza atmaktır'.

Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, 'Artık belediyecilik sadece yolları yapmak, sadece parkları yapmak, sadece vatandaşımızın günlük hayata ilişkin temel ihtiyaçlarını, yaşam alanlarına ilişkin ihtiyaçlarını karşılamak değil; -tabii ki bunlar yapılacak ama- daha önemlisi, en az onun kadar önemlisi, gençlerimizi geleceğe hazırlayacak olan projelere de imza atmaktır.' dedi.

Kurtulmuş, Zeytinburnu Belediyesi Bilgi Evleri tarafından bu yıl 13'üncüsü düzenlenen Kitap Okuma Yarışması'nın Zeytinburnu Belediyesi Kültür Merkezi'nde düzenlenen ödül töreninde yaptığı konuşmada, etkinliğin gençleri geleceğe hazırlamak bakımından son derece sevindirici olduğunu belirtti.

Zeytinburnu Belediye Başkanı Murat Aydın'ı tebrik eden Kurtulmuş, 'Artık belediyecilik sadece yolları yapmak, sadece parkları yapmak, sadece vatandaşımızın günlük hayata ilişkin temel ihtiyaçlarını, yaşam alanlarına ilişkin ihtiyaçlarını karşılamak değil; -tabii ki bunlar yapılacak ama- daha önemlisi, en az onun kadar önemlisi gençlerimizi geleceğe hazırlayacak olan projelere de imza atmaktır. Bu çerçevede Bilgi Evleri'nin önemli bir proje olduğunu, bir kere daha ifade etmek isterim. Gençlerimizin içerisinde rahatlıkla çalışma yapacakları, kitap okuyabilecekleri, bir araya gelebilecekleri, sohbet edebilecekleri, sosyalleşebilecekleri önemli bir mekan olarak, Bilgi Evleri ciddi bir fonksiyon görüyor. Bu Bilgi Evleri'nin gelişmesi sosyal belediyecilik bakımından da önemlidir. Belediyemizi tebrik ettiğimi bir kez daha ifade etmek istiyorum.' diye konuştu.

'Hangi binayı yaparsanız yapın, hangi imkanı sunarsanız sunun, o binaların içi boş kalırsa, o sunduğunuz imkanlardan istifade edecek insanlar yoksa yaptığınız bu hizmetin de bir karşılığı olmaz' diyen Kurtulmuş, yarışmaya başvuran 8 bin 100 kişiyi de tebrik etti.

- 'Okumak, bilmek insana verilen ilk emirdir'

İnsanoğlunun yoktan var olduğunu kaydeden Kurtulmuş, sözlerini şöyle sürdürdü:

'Cenab-ı Allah insanoğlunu yoktan yarattı. Hepimizin aslı, et ve kemik dediğimiz şey topraktan, balçıktan üretilmiş ve içinde Cenab-ı Allah'ın ruhundan üflenmiş olduğu için, bizler insan olduk. Kainatta yaratılanların en şereflisi haline geldik. En şerefli yaratık olmamızın nedeni etlerimiz, kemiklerimiz, boyumuz, posumuz, cinsiyetimiz, kilomuz, rengimiz filan değildir. En şerefli olmamızın nedeni Cenab-ı Allah'ın kendi sıfatlarından bize de bir miktar vermiş olmasıdır. İnsanı hazreti insan kılan özelliği, burasıdır. Eğer ruh olmazsa, bu cesedin bir anlamı yok. İnsan, en sevdiği, en kıymetli annesini, babasını mezara koyuyor, üstünü örtüyor ve evine geri dönüyor. Üç ay sonra, bilemediniz 6 ay sonra bu et ve kemik parçalarından geriye bir şey kalmıyor. Asıl olan insanın ruhudur. İnsanın ruhu çeşitli olgunluklarla geliştirilebilecek bir kazanımıdır. Ruhun, bir insanın iyi ya da kötü insan olması, bir insanın başarılı ya da başarısız bir insan olması, bir insanın aslında ruhi gelişmeleri, ruhi insani melekelerini geliştirmesiyle kaimdir. Hayırsever olması, yardımlaşmayı sevmesi, diğergam olması, vefakar olması insanın bir takım ahlaki özellikleridir. İşte bu anlamda insanın en önemli özelliklerinden birisi de bilmek ve okumaktır. Yani ilimdir. Cenab-ı Allah, insanı yarattığı gibi insan içine girsin ve okusun diye, kainatı da yaratmıştır. Kainat kitabı, aslında her gün, sabahtan akşama -sadece dünyayı kast etmiyorum- bütün evren insanın emrine amade kılınmış ve insan kainat kitabını okumakla görevlendirilmiştir. Okumak, bilmek insana verilen ilk emirdir.'

İnsanın kendisini tanıması, kainatı tanıması ve dünyada ne olup bittiğini anlamasının ancak okumakla mümkün olduğunu dile getiren Kurtulmuş, 'Okumak sadece kitapların sayfalarını çevirmekten ibaret değildir. Yunus'un dediği gibi 'İlim ilim bilmektir/İlim kendin bilmektir/Sen kendini bilmezsen/Bu nice okumaktır'. Ne kadar alim olursan ol, ne kadar bilgili olursan ol, ne kadar okumuş olursan ol, eğer sen kainat kitabını düzünden okumayı bilmiyor, yani kendini ve kendinin yaratıcı karşısındaki acziyetini bilmiyorsan aslında hiçbir şey bilmiyorsun.' ifadelerini kullandı.

Okumanın kutsal bir vazife ve sorumluluk olduğunu kaydeden Kurtulmuş, 'Okumak sadece insanın bilgisini artırmaz. Evet, okursunuz kitabı bilginiz artar ama öyle kitaplar vardır ki sizin ruhi gelişiminize de katkıda bulunur. Roman okursunuz, hikaye okursunuz, şiir okursunuz. Tasavvurunuzu genişletir, kullandığınız Türkçenizi zenginleştirir. Kelime haznenizde olağanüstü zenginlikler oluşturur. Okumak aslında dili inşa eder. Dil, gönlü inşa eder.' diye konuştu.

- 'Ne bulursanız okuyun'

Gençlere seslenen Kurtulmuş, 'Türkçenin en güzel yanlarından birisi de dil, kelimesiyle anlattıklarıdır. Dil beşeri bir dil, konuşuyoruz ama Türkçe'de dil, aynı zamanda gönül manasındadır. İnsanlar sadece fiziki bir et parçası olan ve sürekli olarak hareket eden dille konuşmaz. İnsanlar, gönülleriyle konuşur. İnsanlar, zihinleriyle konuşur. İşte okumak, kainatı okumak, kitabı okumak aslında insanın dilinin, gönlünün de iyi bir şekilde konuşmasını sağlar. İnsanın bütün erdemleri, bütün faziletleri kainatı, kitabı okumasından geçer ve oradan öğrendikleriyle insanlar yoluna devam eder. Onun için bu okumak, sizin hayatınızda bir başlangıç olsun. Ne bulursanız okuyun. Şiir okuyun, roman okuyun, hikaye okuyun, iyi şeyler okuyun, güzel şeyler okuyun, her okuduğunuzda kainatın güzelliklerini ve insana ilişkin güzellikleri keşfedin.' dedi.

Okuyanla okumayanın bir olmayacağını kaydeden Kurtulmuş, kitap okumayı alışkanlık haline getiren gençlerin okumayanlara kıyasla çok daha iyi yetişmiş gençler olacağını ifade etti. Kurtulmuş, şunları söyledi:

'Neyi okursanız okuyun her okuduğunuz kitap sizi geliştirecek, sizin gelişmenize vesile olacaktır. Ancak bütün kitapların hepsi, İngilizce olsun, Rusça olsun, Arapça olsun, Türkçe olsun bütün kitapların hepsi bir tek kitabı iyi anlamak için okunur. O da Kur'an-ı Kerim'dir. Bütün kitapları Allah'ın bize hayat rehberi olarak verdiği, bize kainat kitabı olarak gönderdiği Kur'an-ı Kerim'i daha iyi anlamak için okunur. Kur'an-ı Kerim'i daha iyi anladığımız zaman o en güzel kitabı, en iyi şekilde anladığımız zaman kainatı da en iyi şekilde anlayacağız, kendimizi de en iyi şekilde anlayacağız, hayatı anlamlandıracağız ve güçlü bir şekilde yolumuza devam edeceğiz.'

Konuşmaların ardından Bilgi Evi öğrencileri, müzik dinletisi sundu. Kurtulmuş, 4 kategoride düzenlenen yarışmada birinci olan Nehir Güngör, Sara Yetiş, Aynur Türkseven ve Emel Öğretici'ye ödüllerini verdi.

Kaynak: AA