Fas-Cezayir Sınırındaki Suriyeli Mülteciler

Mağrib Ülkelerindeki Özgür Suriyeliler Birliği: 'İki ülke sınırında bekleyen ailelerin çektiği sıkıntıların ne derece büyük olduğunu biliyorsunuz. Bizler bu ülkelerde yaşayan kişiler olarak bu durumun oluşturduğu siyasi hassasiyeti anlıyoruz ancak bu durumun devam etmesi Suriyelilerin sıkıntılarına bir yenisini eklemek anlamına gelecektir'

Mağrib Ülkelerindeki Özgür Suriyeliler Birliği'nden, Cezayir-Fas sınırında bekleyen ailelerin çektiği sıkıntıların ne derece büyük olduğunun bilindiği belirtilerek, 'Bizler bu ülkelerde yaşayan kişiler olarak bu durumun oluşturduğu siyasi hassasiyeti anlıyoruz ancak bu durumun devam etmesi Suriyelilerin sıkıntılarına bir yenisini eklemek anlamına gelecektir.' değerlendirmesinde bulunuldu.

Birliğin sosyal paylaşım sitesi Facebook sayfasından yapılan açıklamada, Cezayir-Fas sınırındaki Suriyeli mülteciler krizinin çözümü için öneri sunuldu.

Önerinin, Fas'ta birinci derece yakınları olan Suriyelilerin ülkeye girişine izin verilmesi, diğerlerinin Cezayir tarafından kabul edilmesi ve bunun ardından Suriyelilerin gittikleri ülkelerde durumlarına çözüm bulunması aşamalarından oluştuğu duyuruldu.

Açıklamada, Fas Kralı 6. Muhammed, Cezayir Cumhurbaşkanı Abdulaziz Buteflika ve iki ülkenin başbakanlarına seslenilerek, 'İki ülke sınırında bekleyen ailelerin çektiği sıkıntıların ne derece büyük olduğunu biliyorsunuz. Bizler bu ülkelerde yaşayan kişiler olarak bu durumun oluşturduğu siyasi hassasiyeti anlıyoruz ancak bu durumun devam etmesi Suriyelilerin sıkıntılarına bir yenisini eklemek anlamına gelecektir.' ifadelerine yer verildi.

Önerinin, iki ülke liderlerinden olumlu karşılık bulması temennisinde bulunulan açıklamada, iki ülkedeki sivil toplum kuruluşlarına kamuoyunu harekete geçirme ve planı duyurma çağrısı yapıldı.

Suriyeli onlarca mülteci, 17 Nisan'dan bu yana Fas-Cezayir sınırında bekliyor.
Kaynak: AA