Pakistan Ve Afganistan Arasında 'Güven Arttırıcı' İş Birliği Anlaşması

İki ülke askeri yetkilileri, geçen hafta yaşanan sınır çatışmasının ardından güven artırıcı iş birliği kanallarını geliştirme kararı aldı Pakistan, Afganistan ve ABD'li yetkililer arasında gerçekleşen bir başka görüşmede ise terör örgütü DEAŞ'a karşı ortak mücadele konusunda uzlaşıya varıldı.

Pakistan ve Afganistan'ın, geçen hafta sınır bölgesindeki karşılıklı can kayıplarının yaşandığı çatışmanın ardından karşılıklı güvenin yeniden tesisi için askeri iş birliğinin geliştirilmesi konusunda anlaşmaya vardıkları bildirildi.

Pakistan ordusundan yapılan açıklamada, Afgan ve Pakistanlı askeri yetkililerin yaptığı görüşmede, tarafların iki ordu arası eş güdüm ve iş birliğini artıracak önlemleri ele aldığı ifade edildi.

Açıklamada, yetkililerin görüşmede, komutanlar ve diğer askeri kadrolar arasında etkileşim kanallarını artırarak karşılıklı saygı, güven ve iş birliği ortamını geliştirme konusunda anlaştıkları belirtildi.

- DEAŞ'a karşı üçlü iş birliği

Öte yandan Pakistan, Afganistan ve ABD askeri yetkililerinin aynı gün yapılan ayrı bir görüşmede, üç ülkenin kendi operasyon bölgelerinde terör örgütü DEAŞ'a karşı ortak mücadele yürütme konusunda anlaştıkları duyuruldu.

Konuyla ilgili Pakistan ordusundan yapılan açıklamada, Ravalpindi şehrindeki Pakistan ordu karargahında yapılan görüşmeye, Afganistan Ordusu Harekat Başkanı Tümgeneral Habib Hesari, Pakistan Ordusu Harekat Başkanı Tümgeneral Zahir Şemset Mirza ve ABD Kararlı Destek Misyonu Komutan Yardımcısı Tümgeneral Christopher Haas'ın katıldığı bildirildi.

Pakistan'ın güneybatısındaki Belucistan eyaletinde düzenlenen ve DEAŞ'ın üstlendiği bombalı saldırının ardından özel bir önem kazanan toplantıda 'DEAŞ'a karşı başarı için müstakil operasyon sahalarındaki tamamlayıcı çabaların önemine vurgu yapıldığı' belirtildi.

Belucistan'da Senato Başkan Yardımcısı Abdül Gaffur Haydari'nin konvoyunun geçişi sırasında düzenlenen bombalı saldırıda 25 kişi hayatını kaybetmiş, 30'dan fazla kişi yaralanmıştı.

Pakistan ve Afganistan arasındaki Çaman sınır kapısı yakınında 5 Mayıs'ta çıkan çatışmada 7 Pakistanlı ve 1 Afgan hayatını kaybetmiş, olayın ardından Pakistan ordusunun bölgede düzenlendiği operasyonda en az 5 Afgan güvenlik kontrol noktasının imha edildiği, 50'ye yakın Afgan güvenlik görevlisinin öldürüldüğü ifade edilmişti.

Pakistan ordusu çatışmanın Afgan güçlerinin, sınır bölgesindeki Çaman köyünde nüfus sayım görevlilerinin güvenliğini sağlayan emniyet güçlerine ateş açmasıyla başladığını açıklamıştı.
Kaynak: AA