Başbakan Yıldırım Londra'da yatırımcılara konuştu

Başbakan Binali Yıldırım Londra'da yatırımcılara bir konuşma yaptı.

Başbakan Yıldırım Londra'da yatırımcılara konuştu
Başbakan Yıldırım yabancı yatırımcılarla toplantıda konutu.

Dünyanın ortalama büyümesini dikkate aldığımızda neredeyse dünyanın iki katı bir büyümeyi sağlamış bulunuyoruz. 2017'nin ilk 4 aylık performansına baktığımızda ihracatımızda yüzde 7'ye yakın bir artış görüyoruz. Geride kalan 10 yıl içerisinde Türkiye ortalama yaklaşık her yıl 15 milyar dolardan fazla yatırımı ülkeye çekmeyi başarmıştır. 16 Nisan 2017'de Türkiye'nin daha etkin verimli bir yönetim sistemine sahip olmasını öngören anayasa değişikliği gerçekleşmiş ve halkımız tarafından onaylanmıştır. Önümüzdeki dönemde ekonomide kapsamlı yapısal reformlara, büyük altyapı projelerine hız kesmeden devam edeceğiz.

2030'A KADAR 70 MİLYAR DOLARLIK BİR PROJE GERÇEKLEŞECEK

Cumhuriyet'in 100. yılına giderken GSMH'yı yükseltmek, ekonomimizi katma değer üreten yatırımlarla güçlendirmek belirlenen hedefler arasındadır. Türkiye'nin küresel ekonomiyle entegrasyonunda dış konjonktürün de etkisi önemlidir. Ekonominin bu atılımları gerçekleşmesi yolunda altyapıya önem veriyoruz. Ülkemizdeki büyük çaplı yatırım rojelerine de 2016 devam ettik, aynı şekilde devam edeceğiz. Dünyanın en büyük havalimanının ilk etabının açılışı 2018'de gerçekleşmiş olacak. Önümüzdeki 15 yıllık dönemde ulaştırma, sağlık, savunma, enerji, bilişim gibi alanlarda özel sektörün 1 trilyon civarında proje gerçekleştirmesini öngörüyoruz. 2030 yılına kadar geçecek sürede yılda ortalama 70 milyar dolar bir proje gerçekleştireceğiz.

İNGİLTERE'NİN EN BÜYÜK BEYAZ EŞYA ÜRETİCİSİ BİR TÜRK FİRMASI

Bugün Birleşik Krallık'ın en büyük beyaz eşya üreticisi bir Türk firması, bunun gururunu duyuyoruz. Benzersiz coğrafi konumu, dinamik ekonomisi, genç nüfusuyla Türkiye de İngiliz yatırımcıları için ciddi imkanlar sunmaktadır. Bugün ülkemizde yaklaşık 3 bin İngiliz firmasının yatırım tutarı 10 milyarı aşmıştır.

LONDRA İLE İSTANBUL BORSASI YENİ FIRSATLAR SUNACAKTIR

İstanbul'u dünya çapında bir finans merkezi getirme arzumuz devam ediyor. Bu çerçevede Londra Menkul Kıymetler Borsası ile İstanbul Borsa arasında imzalanan ortaklık anlaşmasını önemli buluyoruz. Bunun iki ülke işadamları arasında kalıcı bağlar oluşacaktır. Ekonomik ilişkilerimizin esasen çok önemli boyutunu turizm oluşturmaktadır. Önemli bir potansiyel sunan bu sektörün çok iyi değerlendirilmesi gerektiğine inanıyoruz. Son dönemde İngiliz turistlerin sayısında düşme yaşanmışsa da bu durumun geçici olduğunu düşünüyoruz. Sektörün sunduğu fırsatları değerlendirmek için siz işadamlarından ve yatırımcılarından katkı bekliyoruz.