Tunus'ta YSK Başkanının İstifası

Tunus'ta sayıştay, YSK'nın 2014 seçimleri sırasında finansal ve yönetimsel ihlallerde bulunduğunu açıkladı.

Tunus'ta Sayıştay, iki gün önce başkanı istifa eden Yüksek Seçim Konseyi'nin (YSK), 2014 seçimlerinde mali, idari ihlaller ve çarpıklıklar sonucu 'yolsuzluk şüphesine yol açacak' kötü harcamalar yaptığını açıkladı.

Sayıştayın raporunu açıkladığı parlamentoda konuşan Sayıştay yetkilisi Fazile Karkuri, 2014 yılındaki parlamento ve cumhurbaşkanlığı seçimleri değerlendirmeleri sonucunda, YSK'nın zaman baskısı karşısında yolsuzluk şüphesine yol açacak mali, idari ihlal ve kuralsızlıklara imza attığını söyledi.

Son seçimlerin, YSK'nın tahmini yaklaşık 33 milyon doların aksine 34,1 milyon dolara mal olduğunu aktaran Karkuri, mali ve idari ihlallerin 'insan kaynağının kullanımı, bütçenin harcanması, tedarik, muhasebe ve faturalandırma' başlıklarında gerçekleştiğini belirtti.

YSK'nın kendisine sunulan bütçeye sadık kalmayarak bütçede değişiklikler yaptığına işaret edilen sayıştay raporunda, YSK'nın seçim sırasında kendisine ayrılan bütçede, tedarik sırasında en uygun teklifleri değerlendirmediğine ve fazladan araç kullanımlarından dolayı bütçede 81 bin dolar fazla harcama yaptığına yer verildi.

Raporda ayrıca, 'gelecekteki ihlallerin giderilmesi için harcamaların ve insan faktörünün daha sıkı denetlenmesi, rekabet koşullarının daha iyi uygulanması, demirbaşların daha iyi takibi' çağrısı yapıldı.

Tunus YSK Başkanı Şefik Sarsar, çalışma şartlarının giderek zorlaşmasını gerekçe göstererek iki gün önce görevinden istifa etmişti.

Tunus'ta YSK geçen ay, 6 yıl önceki devrimin ardından ülkedeki ilk belediye seçimlerinin 17 Aralık 2017'de yapılmasına karar verdiğini duyurmuştu.

Kaynak: AA