Savunma Sanayisi Yeni Pazarlar Arıyor

SSM Müsteşarı Demir: 'Türkiye'nin, son dönemde ürettiği savunma sanayisi platformlarının ihracına yönelik olarak Ortadoğu, Güneydoğu Asya, bazı Avrupa ülkeleri, Güney Amerika ve Afrika'da önemli temaslarımız var' 'Bizim bu yolculuğumuz birçok ülkeye ilham kaynağı olmuş durumda. Nasıl yerli ve milli bir savunma sanayisi oluşturulur konusunda da bir çaba var' 'Platform ürünlerin dünyada ilgi gören, artık kendini ispatlamış ve pazar bulan ürünler olduğunun haberini vermek istiyoruz. Bunun ipuçlarını yavaş yavaş görmeye başladık ama 2019'da platform ürünlerimizin artık sipariş aldığı, çeşitli testlerden geçtiği ve ihraç haberlerini vermek istiyoruz'

GÖKSEL YILDIRIM - Savunma Sanayii Müsteşarı (SSM) İsmail Demir, Türkiye'nin, son dönemde ürettiği savunma sanayisi platformlarının ihracına yönelik olarak Ortadoğu, Güneydoğu Asya, bazı Avrupa ülkeleri, Güney Amerika ve Afrika'da önemli temasları bulunduğunu belirtti.

Demir, AA muhabirine yaptığı açıklamada 13. Uluslararası Savunma Sanayii Fuarı'na (IDEF 2017) ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Fuara gösterilen yoğun ilginin kendilerini memnun ettiğini belirten Demir, uluslararası ortamda Türkiye'ye yapılmaya çalışılan algı operasyonuna karşın, gösterilen ilginin önemli olduğunu söyledi.

Yerli şirketlerin fuarda gösterdiği varlığın ve ürünlerin artık sahaya çıkıyor olmasının önemine dikkati çeken Demir, şöyle konuştu:

'Ürünlerin dünyada kendi klasmanındaki benzer ürünlerle boy ölçüşür hatta daha üstün hale gelmesi önemli bir gösterge ve bu durum giderek ilgiyi artıracağı anlamına geliyor. Daha da önemlisi bu durum, ileride Türkiye'nin savunma sanayisi ihracatı ile ilgili önemli ipuçları veriyor. Hem yerel ilgi hem de uluslararası ilgi daha da artarak gidecek diye bekliyoruz.

2017'de IDEF'te ortaya çıkan tablo aslında bizim adımıza tatmin edici ama biz kolay kolay tatmin olmuyoruz. Çünkü hem sistemlerimiz hem içindeki alt sistemler yerli ve teknoloji açısından en üst seviyede olmadığı sürece tatmin olmayacağız. Takdir edeceğiz, gayret vereceğiz tabii ama sürekli koşturmamız gerekiyor. Çünkü aramızdaki mesafe fazla bunu kapatmamız, hatta öne geçmemiz lazım. Bir de içinde bulunduğumuz konjonktür, stratejik ortam, bizim artık çok kuvvetli bir Türkiye'ye ihtiyacımız olduğunu, bu kuvvetin de sadece kendi kaynaklarıyla oluşturması gerektiğine olan inancımızı daha artırıyor. Bu yüzden 'İstiklal ve istikbalimiz için savunma sanayisi.' diyoruz. En iyi olana kadar çabamız devam edecek.' diyoruz.'

- 'Cevval şirketlere ihtiyacımız var'

Sektörün gelecek hedefleri ile ilgili de bilgi veren Demir, şu değerlendirmelerde bulundu:

'Platform ürün dediğiniz tank, helikopter, savaş uçağı, eğitim uçağı, çeşitli zırhlı araçlar, deniz sistemleri insanlı, insansız, insansız hava araçlarının çeşitli sınıflarında artık ürün gamını ortaya çıkartmak istiyoruz. Bu ürün gamının dünyada ilgi gören, artık kendini ispatlamış ve pazar bulan ürünler olduğunun haberini vermek istiyoruz. Bunun ipuçlarını yavaş yavaş görmeye başladık ama 2019'da platform ürünlerimizin artık sipariş aldığı, çeşitli testlerden geçtiği ve ihraç haberlerini vermek istiyoruz. Platform ürünleri çıkarırken bunu destekleyen geniş bir sanayi tabanının oluştuğunun müjdesini vermek istiyoruz. Bu tabanı genişletmek bizim idealimiz. Bizim küçük, inovatif, cevval, buluşçu şirketlere ihtiyacımız var.'

- Türkiye'nin deneyimleri merak uyandırıyor

Fuar kapsamındaki temaslarını değerlendiren Demir, iş birliği, ortak şirket kurma, satış ve alış imkanları gibi çok sayıda konuyu muhataplarıyla değerlendirdiklerini söyledi.

Türkiye'nin savunma sanayisinde geldiği nokta itibarıyla deneyimlerinden yararlanmak isteyen ülkeler bulunduğunu dile getiren Demir, şunları kaydetti:

'Bizim bu yolculuğumuz birçok ülkeye ilham kaynağı olmuş durumda. Nasıl yerli ve milli bir savunma sanayisi oluşturulur konusunda da bir çaba var. Bu çabaları dengeli gitmeli diye yorumluyoruz. Çünkü kolay ve ucuz bir yol değil. Bizim de daha önümüzde alacağımız çok yol var. Çeşitli ilgi alanlarını ortak oluşturup, belli sinerjiler yaratılmasıyla ilgili bir kavram ortaya konulması lazım. Bir geliştirme projesi varsa bunun birkaç ülke tarafından ortak yapılması önemli bir sinerji ve maliyet etkinlik doğuracaktır. İş ve maliyet paylaşımıyla daha etkin bir yolculuğa çıkma gibi bir gereksinim ortaya çıkıyor. Bunları da bu iş birliklerini de konuşuyoruz.'

- '25 milyar dolar hedefini değiştirmiyoruz'

Demir, Türkiye'nin son dönemde ürettiği savunma sanayisi platformlarının ihracına yönelik olarak Ortadoğu, Güneydoğu Asya, bazı Avrupa ülkeleri, Güney Amerika ve Afrika'da önemli temasları bulunduğunu bildirdi.

Savunma sanayisinde ihracatın sürekli bir takip gerektirdiğini vurgulayan Demir, yıllardır pazarda olan ülkeler ve şirketler arasından öne çıkmanın çok da kolay olmadığını söyledi. Demir, bu yönde yoğun çaba gösterdiklerini ve sektörü desteklediklerini belirtti.

Sektörün 2023 yılı ihracat hedefinin 25 milyar dolar olduğunu anımsatan Demir, bugünkü 1,7 milyar dolarla bu hedefe ulaşılmasının imkansız gibi durduğunu dile getirdi. Platform projeleri gündeme geldikçe hacmin artacağına işaret eden Demir, 'Bir rakam hedefi vermektense ortaya çıkan her fırsatı ısrarla takip edip, değerlendirmek gerekiyor. Arzumuz 2023'deki 25 milyar doları yakalamak. Bu konudaki kararlılığımız devam edecek. Her ne kadar çok iddialı görünse de bu rakamı değiştirmiyoruz. Sektörü genişleterek, uluslararası iş birliğini artırarak bunu sürekli takip edeceğiz.'

Kaynak: AA