Nijerya'nın Kuzeyindeki Yoksulluk Ve Çatışmalar Eğitimi Vuruyor

Ülkenin güneyinde gençlerin yarısı üniversiteye gidebiliyorken, Boko Haram saldırılarının ve fakirliğin etkili olduğu kuzeyde bu oran yüzde 2'de kalıyor.

Batı Afrika ülkesi Nijerya'nın kuzeyindeki şiddet olaylarının ve yoksulluğun, okullaşma oranını etkilediği bildirildi.

Bir araştırmaya göre, ülkenin güneyinde üniversiteleşme oranı yüzde 50'leri bulurken kuzey eyaletlerinde bu oran yüzde 2'ye kadar düşüyor.

Nijerya'nın güneyindeki Imo, Delta, Edo, Anambra, Osun ve Oyo gibi eyaletlerde gençlerin yarısı üniversite okurken, Sokoto, Yobe, Zamfara, Kebbi, Jigawa ve Gombe gibi kuzey eyaletlerdeki gençlerin yüzde 2'si bu imkanı bulabiliyor.

Güney eyaletleri arasında petrol tesislerinin bulunduğu Nijer Deltası gençlerin eğitime katılım oranıyla ilk sırada yer alıyor. Kuzeyde ise Gombe yüksek okullaşma oranıyla başı çekiyor.

Ulusal Üniversiteler Komisyonu eski Başkanı Prof. Munzali Cibril, konuyla ilgili değerlendirmesinde, bölgeler arasındaki uçurumun temel nedeninin ülkedeki gelir dağılımı adaletsizliği olduğunu söyledi.

Yoksul kuzey halkının terör örgütü Boko Haram'ın saldırıları nedeniyle evlerini terk etmek zorunda kaldığını hatırlatan Cibril, ayrıca Nijerya'da birçok üniversitenin ülkenin ticaret başkenti olan güneydeki Lagos şehrinde açıldığını ifade etti.

Kuzey eyaletlerde eğitimin yaygınlaştırılması amacıyla özellikle radyo yayınları ve diğer kitle iletişim araçları üzerinden açık ve uzaktan eğitim destekleniyor.

Ülkede 40 federal üniversite, 38 eyalet üniversitesi ve 50'nin üzerinde özel üniversite bulunuyor.
Kaynak: AA