Kuzey Kore, 'Suikast Girişimi' Faillerinin İadesini İsteyecek

Kuzey Kore, ülkenin lideri Kim Jong-un'a yönelik planlandığı belirtilen suikastın faillerinin iadesini talep edecek.

Kuzey Kore Dışişleri Bakan Yardımcısı Han Song Ryol, başkent Pyongyang'da ABD Merkezi Haberalma Teşkilatı (CIA) ve Güney Kore istihbaratının, biyokimyasal madde kullanarak Kim'e suikast düzenlemesi için bir Kuzey Kore vatandaşına para ve uydu haberleşme ekipmanları sağladığı iddialarına ilişkin yabancı diplomatlarla toplantı düzenledi.

Suikast girişimi planlayıcılarının er ya da geç ortaya çıkarılacağını belirten Han, 'Kuzey Kore, kanunları uyarınca suikast girişiminde yer alan suçluların ülkeye iadesini talep etmek için tüm imkanlarını kullanacaktır. Böylece devlet destekli bu korkunç terör eyleminde yer alanlar cezalarını bulacak.' ifadelerini kullandı.

Söz konusu suikast girişiminin faillerinden kimliği açıklanan tek kişinin soyadının 'Kim' olduğu ve Rusya'da işçi olarak çalıştığı kaydedildi.

Kuzey Kore resmi ajansı KCNA'nın, geçen hafta Güvenlik Bakanlığına dayandırdığı haberinde, CIA ve Güney Kore istihbaratının Kuzey Kore lideri Kim'i katıldığı bir törende, etkisini 6 ila 12 ayda gösteren biyokimyasal zehirle öldürmek için plan yaptığı öne sürülmüştü. Haberde komplonun 'yakın zaman önce ortaya çıkarıldığı ve bertaraf edildiği' belirtilmişti.

Kuzey Kore'nin 'ABD ve Güney Kore istihbarat servislerini yok etmek için' karşı saldırıda bulunacağına işaret edilen haberde, 'yakalanan teröristlerin acımasızca ortadan kaldırılacağı' bildirilmişti.

Kaynak: AA