Sağlık İçin Yürüdüler

Gümüşhane Halk Sağlığı Müdürü Engin Pehlivan:'Kronik hastalıkların ortak risk faktörlerinden birisi olan fiziksel inaktivite dünya genelindeki ölüme neden olan risk faktörleri sıralamasında dördüncü sırada yer almaktadır'.

Gümüşhane’de, 10 Mayıs Dünya Sağlık için Hareket Et Günü dolayısıyla yürüyüş düzenlendi.

Gümüşhane Halk Sağlığı Müdürlüğünce düzenlenen yürüyüşe, Gençlik Hizmetleri ve İl Spor Müdürlüğü, İbn-i Sina Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi, Yeşilay ve Gençlik Merkezi destek verdi.

Yürüyüşte katılımcılar, Cumhuriyet Caddesi güzergahını takip ederek, 15 Temmuz Zafer Meydanı'na ulaştı.

Gümüşhane Halk Sağlığı Müdürü Engin Pehlivan, yürüyüş sonunda yaptığı açıklamada, hareketsiz yaşamın önemli bir halk sağlığı problemi olduğunu söyledi.

Fiziksel aktivitenin önemine işaret eden Pehlivan, şunları kaydetti:

'Kronik hastalıkların ortak risk faktörlerinden birisi olan fiziksel hareketsizlik dünya genelindeki ölüme neden olan risk faktörleri sıralamasında dördüncü sırada yer almaktadır. Meme ve kolon kanserlerinin yaklaşık dörtte birinin, diyabet ve iskemik kalp hastalığının üçte birinin ana nedeninin fiziksel hareketsizlik olduğu tahmin edilmektedir.'

Pehlivan, Türkiye Beslenme ve Sağlık Araştırması sonuçlarına göre, Türkiye’deki bireylerin de yüzde 71,9'unun düzenli fiziksel aktivite yapmadığına dikkati çekerek, şunları söyledi:

'Fiziksel aktivitenin arttırılması sadece bireysel değil, toplumsal bir sorun olup multidisipliner ve kültürel yaklaşım gerektirmektedir. Bu nedenle obeziteyle mücadele konusunda bilgi düzeyini arttırmak, yeterli ve dengeli beslenme ile düzenli fiziksel aktivite alışkanlığı kazanılmasını teşvik etmek amacıyla 2010 yılında Bakanlık tarafından Türkiye Sağlıklı Beslenme ve Hareketli Hayat Programı oluşturulmuştur. Dünya Sağlık Örgütü tarafından ise hareketli yaşam tarzını teşvik etmek amacıyla 10 Mayıs, Dünya Sağlık için Hareket Et Günü olarak belirlenmiştir”
Kaynak: AA