İtalya'da Göçmen Kurtarmalarında STK Tartışması

Trapani Cumhuriyet Savcısı Cartosio, STK'ların yasa dışı düzensiz göçü kolaylaştırma ihtimallerine yönelik soruşturmanın sürdüğünü açıkladı İtalya ile Malta arasında 2013'te kurtarma operasyonunda yaşanan anlaşmazlığın göçmenlerin göz göre göre denizde can vermesine yol açtığı ortaya çıktı.

İtalya'da Sicilya Adası'ndaki Trapani Cumhuriyet Başsavcısı Ambrogio Cartosio, Sahil Güvenlik birimlerine haber vermeden kaçak göçmenleri denizden kurtaran sivil toplum kuruluşları (STK) hakkında soruşturma yürütüldüğünü bildirdi.

Senato Savunma Komisyonunda konuşan Cartosio, bazı STK'ların, Sahil Güvenlik'e bilgi vermeden kurtarma operasyonu yaptığı sonucuna ulaştıklarını söyledi.

Cartosio, 'Trapani Savcılığı, STK'lar ve buralarda görev yapan personel hakkında yasa dışı göçü kolaylaştırma ihtimaline yönelik soruşturmasını sürdürüyor.' dedi.

Katanya Cumhuriyet Başsavcısı Carmelo Zuccaro'nun, ülkedeki bazı STK'ların Libya'daki insan kaçakçılarıyla irtibatta olduğu iddiasıyla ilgili olarak da Cartosio, Libya'daki insan tacirleriyle STK'lar arasında doğrudan bağlantıya rastlamadıklarını ifade etti.

- İki ülke anlaşamadı, göçmenler denizde öldü

Öte yandan İtalyan L'Espresso dergisinin dün yayımladığı ses kayıtlarında, Malta ve İtalya'nın, 2013'te Akdeniz'de batan göçmen teknesine yardım etmediği ve faciada göz göre göre 268 kişinin can verdiği ortaya çıktı.

Haberde, 11 Ekim 2013'te 60'ı çocuk 268 kişinin yaşamını yitirdiği tekne kazasında, tekneden gelen yardım çağrılarına rağmen İtalyan ve Maltalı yetkililerin kıta sahanlığı ve yetki tartışması yaptığı, bu sırada içinde 480 kişi bulunan teknenin Akdeniz'in sularında battığı belirtildi.

Ses kayıtlarında, 40 yaşındaki Suriyeli doktor Muhanad Jammo'nun Roma'daki Sahil Güvenlik Komutanlığını yerel saatle öğlen 12.39'da arayıp su almakta olan botlarına acilen müdahale edilmesini istediği, telefonun ucundaki İtalyan yetkilinin ise duruma ilişkin rahat sorular sorduğu dikkati çekti.

Jammo'nun bir saat sonra 'Yardım gönderdiniz mi?' diye yaptığı aramayı cevaplayan bir başka İtalyan yetkili ise botun konumunun Malta'ya yakın olduğunu belirterek Jammo'yu Malta'ya yönlendirdi.

Maltalı yetkililerden de yardım talep ettiği anlaşılan Jammo'nun, ilk aramadan yaklaşık iki saat sonra İtalyan Sahil Güvenliğine yaptığı aramada, Malta'nın kendilerini Lampedusa'ya yakın olmaları sebebiyle tekrar İtalya'ya yönlendirdiğini aktararak, 'Ölüyoruz' şeklinde yardım talebinde bulunduğu ortaya çıktı.

İtalyan yetkilinin ise bu çağrıya ısrarla 'Malta'yı aramalısınız' yanıtını verdiği, Jammo'nun da telefonun kredisinin bitmek üzere olduğunu dile getirdiği duyuluyor.

Jammo'nun ilk çağrısından 3,5 saat sonra İtalyan Sahil Güvenlik Komutanlığının Malta ile doğrudan temasa geçtiğinin belirtildiği haberde, İtalyan ve Maltalı yetkililer arasında en yakında kimin gemisinin olduğu ve müdahale edebileceği üzerine anlaşmazlık çıktığı ifade edildi.

Haberde, Suriyeli doktorun ilk aramasının üzerinden 5 saat geçtikten sonra Malta devriye uçağının göçmen botunun batmakta olduğunu rapor etmesi üzerine İtalyan yetkililerinin bölgeye en yakın gemi olan Libra'yı kurtarmada görevlendirdiği bilgisine yer verildi.

Libra'nın bölgeye ulaşmasının ardından Jammo, eşi ve 3 çocuğundan biri, sağ kurtarılan 212 kişi arasında yer alırken, 60'ı çocuk 268 kişi Akdeniz’de can vermişti.
Kaynak: AA