Filipinler'in Yeni Dışişleri Bakanı Belli Oldu

Duterte'nin uyuşturucuyla mücadele politikasının savunucularından Alan Peter Cayetano dışişleri bakanı olarak atandı.

Filipinler'de Devlet Başkanı Rodrigo Duterte'nin uluslararası toplum tarafından eleştirilen uyuşturucuyla mücadele politikasının savunucularından senatör Alan Peter Cayetano ülkenin yeni dışişleri bakanı oldu.

Duterte, Kamboçya'da düzenlenecek Güney Asya Ülkeleri Birliği (ASEAN) toplantısına gitmeden önce gazetecilere yaptığı açıklamada, 46 yaşındaki Cayetano'yu dışişleri bakanı olarak atadığını söyledi.

On yıldır senatörlük yapan, geçen yıl başbakan yardımcılığına aday olan ancak yarışı kaybeden Cayetano, Duterte'nin uluslararası toplumda yankı uyandıran uyuşturucu savaşının sadık savunucusu olarak tanınıyor.

Kongre, dışişleri bakanlığı görevi yürüten Perfecto Yasay'ın resmi atamasını, ABD vatandaşlığına dair ortaya çıkan soru işaretleri nedeniyle geçen ay reddetmişti.

Yasay, ilk kez 22 Şubat'ta komisyonun karşısına çıktığında, ABD vatandaşlığına dair bilgi vermemiş, 'Ben Filipinliyim, Amerikan vatandaşı değilim.' demişti. Bakanın aslında kısa bir süre öncesine kadar ABD vatandaşı olduğu, geçen haziran ayında göreve başlamasının ardından ABD vatandaşlığını bırakmak üzere başvuruda bulunduğu ve başvurunun ancak şubat ayında neticelendiği ortaya çıkmıştı.

Perfecto Yasay, Duterte'nin geçen yıl iktidara gelmesinin ardından dışişleri bakanlığına atanmıştı. Yasay, yaklaşık bir yıl bu görevi yürüttü.

Kaynak: AA