Rumlar geri adım attı!

Kıbrıs müzakerelerinde krize yol açan Enosis kutlamaları için Rum meclisi yeni bir karar aldı. Buna göre, kutlamalar için son sözü Rum Milli Eğitim Bakanı söyleyecek.

Rumlar geri adım attı!
Kıbrıs müzakerelerinde krize yol açan Enosis için, Rum meclisi tarafından yeni bir karar aldı. Buna göre, kutlamalar için son sözü Rum Milli Eğitim Bakanı söyleyecek.

Rum meclisi, Yunanistan'daki aşırı milliyetçi Altın Şafak örgütünün Kıbrıs'taki uzantısı olan ve 56 sandalyeli mecliste sadece iki vekille temsil edilen ırkçı ELAM partisinin önerisiyle, adanın Yunanistan'a ilhakını öngören ve 1950 yılında yapılmış olan referandumun 67 yıl sonra okullarda kutlanması veya anılması yönünde karar almıştı. Öneriyi komisyonda destekleyen Rum lider Anastasiadis'in 19 sandalyeli lider partisi DİSİ, genel kuruldaki oylamada da çekimser kalarak girişime açıkça destek vermişti.

Söz konusu Enosis kararı, Türk tarafında infiale yol açmıştı.

Rumların masadan kalkmasıyla yarım kalan müzakerelerde, gelecek hafta yeni bir sayfa açılacak. Taraflar, Salı günü yeniden bir araya geliyor.

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, 11 Nisan tarihinde görüşmelerin başlayacağını duyurdu.

Cenevre'ye kadar taşınan Kıbrıs müzakereleri sonuçsuz kalmış, taraflar toprak konusu dahil birçok stratejik meseleyi masaya yatırmıştı.