Türkiye'de Tank Üretmeye Kararlı Rheinmetall'e Siyasi Baskı Artıyor

Alman silah üreticisi Rheinmetall, Türkiye’de tank üretiminde ortak olmasından dolayı Alman siyasilerin hedefi oldu.

Türkiye'de Tank Üretmeye Kararlı Rheinmetall'e Siyasi Baskı Artıyor
Türkiye’de insan hakları ve demokratik değerlerin hiçe sayıldığını iddia eden Alman siyasiler, Rheinmetall’in Türkiye’de planlanan tank üretiminden çekilmesini istediler. Sosyal Demokrat Parti Milletvekili ve savunma uzmanı Rainer Arnold, Rheinmetall firmasının Türkiye’de tank üretme konusundaki ısrarının şirketin itibarına ve güvenilirliğine zarar verdiğini savunarak, "Türkiye’de tank üretimi konusunda ısrar ederse Alman ordusunun silah alımlarından Rheinmetall’e daha az bütçe ayrılır" tehdidinde bulundu.

Arnold, Alman ordusunun önemli tedarikçilerinden biri olan Rheinmetall’in bu konuda karar vermesini istedi. Arnold, önümüzdeki aylarda 2 milyarlık alım yapacak olan Alman ordusunun bu kriterleri dikkate almasını da istedi.

Yeşiller Partisi savunma uzmanı Tobias Lindner ise, Rheinmetall’in Türkiye’de tank üretmesiyle birlikte silah satış kontrolünün Almanya’nın elinde olamayacağını belirterek, "Rheinmetall, Türkiye ile Almanya arasında karar vermelidir" dedi.

Yeşiller Partisi Milletvekili Claudia Roth da, Türkiye’de tank fabrikası kurularak üretim yapılmasına karşı olduğunu açıkladı.

Sol parti, hükümete önerge vererek Rheinmetall’e ilişkilerin bitirilmesini istedi.

Federal Hükümet Sözcüsü Steffen Seibert, Rheinmetall’in Türkiye’de yatırım yapma kararının hükümeti ilgilendiren bir konudan ziyade firmanın yatırım stratejisi olduğunu açıklamıştı. Rheinmetall, Türkiye’de üretilecek tanklar için Türkiye’den BMC Malezyalı Etika ile ortaklaşa RBSS şirketinin ortaklarından biri olduğunu ve planlanan tank üretimi için herhangi bir engel olmadığını açıkladı.

Kaynak: İHA