Türkiye-Etiyopya Arasındaki Köklü İlişkiler

Türkiye'nin Addis Ababa Büyükelçisi Ulusoy: 'Türkiye, yatırımlarıyla yaklaşık 30 bin Etiyopyalıya iş imkanı sağlıyor' 'Etiyopya'daki olaylarda iki Türk firmasına saldırı oldu ancak bu saldırılar yatırımcılarımızın fikirlerini değiştirmedi. Bizim kültürel özelliğimizin biri de dostumuzun yanında zor zamanda durmaktır. Etiyopya'da da aynı şeyi yaptık'

Türkiye'nin Addis Ababa Büyükelçisi Fatih Ulusoy, Etiyopya'daki Türk yatırımcıların sayısının her geçen gün arttığını ve ülkedeki on binlerce kişiye iş imkanı sunduklarını belirtti.

Ulusoy, Etiyopya'da yayımlanan Addis Zemen gazetesinin, Türkiye-Etiyopya ilişkilerine yönelik sorularını yanıtladı.

Etiyopya'ya ilk büyükelçinin, Sultan 2. Abdulaziz döneminde 1896'da gönderildiğini anlatan Ulusoy, 'Türkiye Cumhuriyeti kurulduktan sonra Sahraaltı'nda ilk büyükelçilik Addis Ababa'da açıldı. Etiyopya ise 1933 tarihinde Ankara'da büyükelçilik açtı. Bu adımlara baktığımızda iki ülke arasındaki derin ve tarihi ilişkiyi, dostluğu görebiliriz.' dedi.

Ulusoy, Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığının (TİKA) Afrika'daki ilk ofisinin de Etiyopya'da açıldığına ve yakında tamamlanması planlanan çok sayıda projenin varlığına dikkati çekti.

Etiyopya'daki Türk yatırımcı sayısının her geçen gün arttığını belirten Ulusoy, 'Türkiye'nin Etiyopya'ya yaptığı yatırımlar şu an 2,5 milyar dolara ulaştı. Türkiye bu yatırımlarıyla yaklaşık 30 bin Etiyopyalıya iş imkanı sağlıyor.' diye konuştu.

Büyükelçi Ulusoy, Etiyopyalı yatırımcıları da Türkiye'ye davet etti.

Ulusoy, bir süre önce ülkede çıkan iç karışıklıklar nedeniyle Türk firmalara yönelik bazı saldırılar yaşandığının hatırlatılması üzerine de 'Etiyopya'daki olaylarda iki Türk firmasına saldırı oldu ancak bu saldırılar yatırımcılarımızın fikrini değiştirmedi. Bizim kültürel özelliğimizin biri de dostumuzun yanında zor zamanda durmaktır. Etiyopya'da da aynı şeyi yaptık.' ifadesini kullandı.

Etiyopya'nın da zor zamanlarda Türkiye'nin yanında durduğunu dile getiren Ulusoy, 15 Temmuz'daki darbe girişimine karşı ilk açıklama yapan ülkelerden birinin Etiyopya olduğunu söyledi.
Kaynak: AA