Şişli Camii Sergisi Sanatseverlerle Buluşuyor

Şişli Belediyesi ve İstanbul Araştırmaları Enstitüsü işbirliğiyle, “Şişli Camii Sergisi” Şişli Belediye Başkanlığı Sanat Galerisi’nde 5 Nisan’da ziyarete açılıyor. Suna ve İnan Kıraç Vakfı Fotoğraf Koleksiyonu’ndan derlenen ve 59 eserden oluşan “Erken Cumhuriyet Döneminde Bir Osmanlı Yapısı: Şişli Camii” sergisi, Cumhuriyet İstanbulu’nun ilk anıtsal dini yapısını fotoğraf ve metinlerle tanıtıyor.

Şişli Camii Sergisi Sanatseverlerle Buluşuyor
Cumhuriyet İstanbulu’nun ilk anıtsal dini yapısı olan ve klasik Osmanlı mimarisini yansıtan Şişli Camii’nin sergisi Şişli Belediyesi Binası Sanat Galerisi’nde 5 Nisan’da açılıyor. Daha önce Pera Müzesi’nde sergilenen ve Şişli Belediyesi ve İstanbul Araştırmalar Enstitüsü işbirliğiyle hayata geçirilen “Şişli Camii Sergisi” Suna ve İnan Kıraç Vakfı Fotoğraf Koleksiyonu’ndan derlenen 59 eserden oluşuyor. Şişli Camii sergisi, zamanlaması açısından da önemli. Türk, Kürt, Ermeni, Musevi gibi toplumun her kesiminden vatandaşların bağışlarıyla yapılan Şişli Camii, birlikte yaşama kültürü ve hoşgörüyü yeniden hatırlatıyor.

Şişli Camii’nin mimari tasarımı, bir dönem Vakıflar Başmimarı olarak görev yapan Vasfi Egeli’ye ait. Egeli, Osmanlı ile erken Cumhuriyet dönemlerini birbirine bağlayan Birinci Ulusal Mimarlık üslubunun son temsilcilerinden biri olarak tanınıyor. Cumhuriyet İstanbulu’nun ilk anıtsal dini yapısı olan ve klasik Osmanlı mimarisini yansıtan Şişli Camii, bir üslup örneği olarak kabul görmüş, günümüze kadar inşa edilen binlerce neo-Osmanlı cami için prototip oluşturmuştur. Ayrıca kentin tarihinde, halkın kolektif çabasıyla inşa edilmiş ilk camidir.

1940’larda “İstanbul’da Şişli’de Bir Cami Yaptırma ve Yaşatma Derneği” kurulmuş, dönemin İstanbul valisi Dr. Lütfi Kırdar’ın da desteğiyle daha önce üzerinde Süvari Kışlası’nın yer aldığı, Özel İdari mülkiyetindeki 3219.50 metrekarelik arsa sembolik bir bedelle cami yapılması şartıyla bu derneğe devredilmiştir. Yapımına 1945’in Haziran ayında başlanan cami, Müslüman ve gayrimüslim semt sakinlerinin de maddi katkılarıyla 1949’da tamamlanarak ibadete açılmıştır. Tasarımı Vasfi Egeli’ye, statik projesi Fikri Santur’a, detay çizimleri de Nazimi Yaver Yenal ile Vahan Kantarcı’ya aittir.
Kaynak: İHA