Hindistan Çin'den İçişlerine Saygı Göstermesini İstedi

Hindistan, Tibet'in ruhani lideri Dalay Lama'nın ülkenin kuzeydoğusuna düzenlediği ziyarete tepki gösteren Çin'e içişlerine karışmaması uyarısında bulundu.

İçişlerinden sorumlu Devlet Bakanı Kiren Rijiju, Pekin'in 'Tek Çin' politikasına saygı duyduklarını ve Çin'den de Hindistan'ın içişlerine saygı göstermesini beklediklerini açıkladı.

Ruhani liderin bir haftalık ziyaretine değinen Rijiju, 'Arunaçhal Pradeş, Hindistan'ın ayrılmaz bir parçasıdır. Çin, Dalay Lama'nın ziyaretine itiraz edip Hindistan'ın içişlerine karışmamalı.' ifadesine yer verdi.

Dalay Lama'nın Arunaçhal Pradeş halkının daveti üzerine eyaleti ziyaret ettiğini belirten Rijiju, 'Demokratik bir ülke olarak Hindistan, herhangi bir topluluğun dini işlerine müdahalede bulunamaz.' dedi.

Çin geçen ay, Dalai Lama'nın ziyaretine izin vermesi halinde Hindistan ile ilişkilerin 'ciddi hasar' göreceği uyarısında bulunmuştu.

BBC'nin haberine göre, Dalay Lama dün başlayan ziyaretinde, 60 yıl önce Tibet'ten kaçıp Hindistan'a sürgüne giderken kendisine eşlik eden 79 yaşındaki Hint askeriyle buluşmuştu.

Dalay Lama, Naren Chandra Das adındaki askerle dostça sohbet etmiş ve 'Sana bakınca ne kadar yaşlandığımı anladım.' demişti.

1959'da Çin yönetimine karşı başarısız ayaklanmanın ardından Tibet'in ruhani lideri Dalay Lama, Tibet'i terk etmek zorunda kalmış, Hindistan'ın kuzeyinde, sürgünde Tibet hükümeti kurulmuştu. Çin yönetimi, Tibet'in 700 yıldır kendi toprakları içinde bulunduğunu, Tibetliler ise bu sürenin çoğunda ülkelerinin bağımsız olduğunu savunuyor. Pekin, Dalay Lama'nın Tibet için daha fazla özerklik talebini, gizli bağımsızlık çabası olduğu gerekçesiyle reddediyor.

Kaynak: AA