1. Afrika Yargı Ve Yüksek Mahkeme Başkanları Konferansı

Konferansta, bir 'Afrika Adalet Mahkemesi' kurulması teklifi sunuldu.

Sudan'da düzenlenen '1. Afrika Yargı ve Yüksek Mahkeme Başkanları Konferansı'nda, bir Afrika Adalet Mahkemesi kurulması teklifi sunuldu.

Sudan'ın başkenti Hartum'da, çok sayıda Afrikalı hukuk yetkilisinin katılımıyla düzenlen konferansın kapanış oturumunda, bölgedeki çatışmaların çözüme kavuşturulması için delillere dayalı adaletin temel kaynak olması amacıyla 'Afrika Adalet Mahkemesi' kurulması teklifi sunuldu.

Konferansta, Afrika ülkelerinin yargı sisteminin, siyasi baskılardan ve dış müdahalelerden uzak, bölge meselelerinin çözümündeki kapasitesine işaret edilerek, adalet mahkemesinin en hızlı şekilde kurulması konusunda Afrika Birliği ile koordineli şekilde çalışılması gerektiği ifade edildi.

Hukukun üstünlüğünü sağlamak için tüm yargı alanlarındaki iş birliğinin güçlendirilmesi, yargının bağımsızlığı, tüm Afrikalı vatandaşlar için hukukun en üst birimlerinin dahi şeffaf hale getirilmesi tavsiye edilen konferansta, yolsuzluk, terör ve aşırılıkla mücadele ile toplumların güvenliğinin korunmasına ilişkin gerekli önlemler alınarak Afrika yargısının rolünün artırılması gerektiği belirtildi.

Birincisi düzenlenen konferans için merkezi Hartum'da yer alacak daimi bir sekreterlik ile yasal ve hukuki çalışmalar merkezinin kurulması konularında mutabık kalındığı belirtildi.

Afrika'da güvenlik ve istikrarın sağlanması amacıyla 34 Afrika ülkesinden 102 hakimin katıldığı konferans, pazar günü Hartum'da başlamıştı.
Kaynak: AA