Şahin Açıklaması 'Batı Türkiye'ye Karşı PYD Ve PKK'yı Kullanıyor'

İHH İnsani Diplomasiden Sorumlu Yönetim Kurulu Üyesi İzzet Şahin, batının Türkiye’ye karşı PYD ve PKK’yı kullandığını söyledi.

Şahin Açıklaması 'Batı Türkiye'ye Karşı PYD Ve PKK'yı Kullanıyor'
Balıkesir’in Bandırma ilçesinde Onyedi Eylül Üniversitesi’nde "7. Yılında Suriye Krizi" konulu konferansta konuşan İzzet Şahin, Suriye krizinde gelinen son durum hakkında bilgi verdi. Şahin, “İHH olarak gördüğümüz krizlerin arasında en büyüğü, en acılı olması sebebiyle Suriye meselesi apayrı bir yere sahiptir. Suriye’deki krizin bugün bu noktaya nasıl geldiğini anlamak için, 2011 yılından önceki süreci iyi incelemek gerekir. Kriz Arap baharı rüzgarı ile başladı ve Suriye’ye de sıçrayarak büyüdü. Lokal bir savaşken global bir hal aldı. Savaşın ilk başladığı zaman kriz bitirilebilirdi, ancak bu yapılmadı" dedi.

Ülkelerin Suriye politikası hakkında da bilgi veren Şahin; “Bugün ABD ve Rusya’nın kabul etmediği bir çözüm olmadan bu savaşın mümkün görülmüyor. Ön planda enerji savaşı görülmese de, asıl savaşın temelini oluşturan en büyük unsur enerji. Ortadoğu’da çıkarılan petrol ve gazın Avrupa’ya ulaştırılması noktasında çıkıyor asıl problem. Peki Rusya’nın ne işi var burada? NATO Rusya’yı tekrar bloke etmeye ve enerji konularında alternatif arayışına girdi. Rusya cevabını Suriye’de verdi. Rusya Ortadoğu’da soğuk savaş dönemindeki halinden daha da etkili hale gelmeye başladı.

Bugün Rusya Ermenistan’ı bile üs olarak kullanıyor. Rusya’nın Türkiye’ye olan ilgisi tarih boyunca bitmedi ve bitmiyor. Suriye krizinde dünyada 1 milyon kişi ölmüş ve hala çözüm bulunamamışsa bu BM Genel Kurulu’nda Rusya’nın veto hakkı ile olmuştur. Tam altı kez veto etmiştir” diye konuştu.

Suriye’deki örgütler hakkında da bilgi veren Şahin, “IŞİD-DAİŞ, temelinde Saddam rejiminden kalan kalıntıları taşımaktadır. Dünya ülkelerinin tamamı bu krizin yumuşak karnını biliyor. Bu krizde batı Türkiye’ye karşı PYD ve PKK’yı kullanıyor. Kuzey Suriye’de de yakında bir Kürt yönetimi olması muhtemeldir. Bunu batılı ülkeler Türkiye’ye karşı bir kart olarak kullanacaklardır. Ortadoğu’da en büyük çıkmazlarımızdan biri halklar orada demokrasi istiyoruz dediklerinde buna izin verilmemesidir. İdeoloji silah ile bastırılamaz. Ortadoğu’da yabancı ne kadar aktör varsa hepsi IŞİD yüzünden geldi. Ama hala IŞİD büyüyor. Bugün hala IŞİD Suriye’yi işgal etmek için bir malzeme olarak görülüyor. Suriye’de her aileye ateş düştü ve her biri intikam içinde yaşıyor. Bu ateşi söndürmek çok çok zamanımızı alacaktır. Suriye’de geleceği çalınmış bir toplum var, ve en tehlikeli olan da umudu kalmamış insanlardır. Oradaki insanların ve çocukların fiziki yardıma ihtiyacı olduğu kadar rehabilitasyona da ihtiyacı var. Maalesef Suriye’de kaybolmuş bir nesil var” dedi.

Kaynak: İHA