Mersin ESOB Başkanı Dinçer Açıklaması 'Mesleki Eğitim Özendirilmeli'

İçel Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (ESOB) Başkanı Talat Dinçer, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından başlatılan istihdam seferberliğinin mesleki eğitimin özendirilerek taçlandırılması gerektiğini belirterek, “Bizlerin en büyük sorunu yetiştirecek çırak ve usta bulamamak. Bunun için mesleki eğitim özendirilmeli, iş yeri açarken ustalık belgesi şartı getirilmeli, işbaşı eğitimlerine ağırlık verilmeli” dedi.

Mersin ESOB Başkanı Dinçer Açıklaması 'Mesleki Eğitim Özendirilmeli'
Çalışma Bakanlığı Uluslararası iş Gücü Piyasası Genel Müdürü Sadettin Akyıl, beraberinde bulunan SGK Primler Daire Başkanı Gökhan Tuna, SGK İçel İl Müdürü Necmettin Öz, İŞKUR İl Müdür Yardımcısı Tuncer Aslan ile birlikte Başkan Dinçer’i ziyaret etti. Ziyarette konuşan Sadettin Akyıl, Çalışma Bakanlığınca hayata geçirilen teşviklerin piyasaya olan yansımalarını yerinde tespit etme amaçla sahaya indiklerini belirterek, “Bu bağlamda İçel’de esnaf teşkilatının zirve kuruluşu İçel Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği başta olmak üzere, ticaret odaları, organize sanayi bölgeleri, sanayi siteleri, STK’lar, sendikalarla bir araya geliyoruz. Ziyaretlerimizde başlatılan mili istihdam seferberliği kapsamında asgari ücretin 773 TL tutarındaki vergisinin devletçe karşılanmasının yansımasını yerinde öğreniyoruz. Ayrıca hayata geçirilen bu teşvik ve uygulamalar hakkında sizlerin önerilerini almak, artılarımızı eksilerimizi yerinde tespit etmek , bu konuda görüşlerini öğrenmek istiyoruz” diye konuştu.

Başkanı Talat Dinçer ise mili istihdam seferberliğinin ülke ekonomisinin büyümesi, işsizliğin asgari seviyeye çekilmesi açısından çok büyük önem taşıdığına vurgu yaparak, “Mili istihdam seferberliği sonrasında sayın Valimizin himayesinde oda başkanlarımızı bir araya getirerek konuyu aktardık ve bu tüm teşkilatımızın sahiplenmesinin önünü açtık. Mili istihdam seferberliği kapsamında asgari ücretin 773 lira tutarındaki vergisinin devletçe karşılanması bizler için çok büyük avantaj ve bugüne kadar görülmemiş bir teşvik. Burada bizlerin en büyük sıkıntısı, esnafımızın büyük bölümü basit usul vergi mükellefi. Götürü usuldeki esnafımız yanında sigortalı bir kişi çalıştırdığında gerçek usulde vergilendirilme endişesi yaşıyor. Bu durum tam netleşmiş değil. Bunun net olarak açıklanmasını bekliyoruz” ifadelerini kullandı.

Esnaf sanatkarların en büyük sıkıntısının yetiştirecek çırak, kalfa, usta bulamamak olduğunun altını çizen Dinçer, şöyle devam etti:

"Milli istihdam seferberliği, mesleki eğitim özendirilerek taçlandırılmalı. Bugün ülkemizin ve ilimizin en büyük sorunu işsizlik ama bizlerinde en büyük sorunu kalifiye eleman bulamamak. Bunda da en büyük etken iş yeri açarken aranan ustalık belgesi şartının kaldırılması. Eskiden mesleki eğitim merkezlerince verilen çıraklık, kalfalık ve ustalık eğitim sonrası alınan ustalık belgesiyle iş yerleri açılırken, son yıllarda bunun önü kesilerek iş yeri açarken aranan ustalık belgesi şartı kaldırıldı. Öyle olunca önüne gelen belgesiz iş yeri açmaya başladı.

Bu durumda mesleki eğitim merkezlerine ve meslek okullarına olan ilgiyi azalttı. Hal böyle olunca da sanayide yetiştirecek çırak kalfa usta bulamaz olduk.”

“Bizler son nesiliz, bizden sonra yetişecek kalfa usta yok” diyen Dinçer, “4+4+4 eğitim sistemi mesleki eğitime darbe vurmuştu. İş yeri açarken ustalık belgesi aranması şartının kaldırılmasıyla mesleki eğitim tamamen dibe vurdu. Eskiden 4-5 bin öğrencinin eğitim gördüğü ve atölye bulmakta zorlandığımız mesleki eğitim merkezlerinde bugün sadece berberlik, kuaförlük, güzellik ve cilt bakımı alanlarında 200-300 öğrenci eğitim görüyor. Onun harici öğrenci yok. Böyle olunca nitelikle ara elaman ihtiyacı had safhalarda. Biran önce mesleki eğitim özendirilmeli, iş yeri açarken ustalık belgesi aranması şartı yeniden getirilmeli. Yine meslek liselerinde öğrenciler pratik eğitime yönlendirilmeli ve onların primleri devletçe karşılanmalı” dedi.

İşbaşı eğitim programına da değinen Dinçer, “Bu program bir yıl verilecek eğitimle usta yetiştirme anlamında bizlere umut olmuştu. Ancak ilk etapta bir yıl olarak açıklanan işbaşı eğitim programı, daha sonra altı aya, ardından ise üç aya düşürüldü. Üç aylık işbaşı programı esnafın, sanayicinin işine yaramaz. Böyle olursa sadece belge vermeye dayalı bir sistem olur ki onunda hiçbir anlamı olmaz” diye konuştu.

Kaynak: İHA