AP'de Dijsselbloem Krizi

Avro Grubu Başkanı ve Hollanda Maliye Bakanı Dijsselbloem'in, Avrupa Parlamentosu'nda düzenlenecek Yunanistan konulu bir oturuma katılmayı reddetmesi tepkiyle karşılandı ve istifası istendi.

Avrupa Birliği'nin (AB) güney ülkeleri hakkında yaptığı açıklamalar tepkiyle karşılanan Avro Grubu Başkanı ve Hollanda Maliye Bakanı Jeroen Dijsselbloem, Avrupa Parlamentosu'nda (AP) yeni bir krize neden oldu. AP Genel Kurulu'nda düzenlenecek Yunanistan konulu bir oturuma katılmayı reddeden Dijsselbloem'e istifa çağrısı yapıldı.

AP Genel Kurulu Strazburg'da toplandı. AP Başkanı Antonio Tajani, Genel Kurul açılışında gündeme geçmeden önce Kolombiya'da yaşanan sel felaketi ve Rusya'daki terör saldırıları nedeniyle iki ülkeye de dayanışma ve destek mesajları gönderen bir konuşma yaptı. AP'nin Yunanistan krizi ve tasarruf tedbirlerini görüşeceği bir oturumun gündemde yer aldığını belirten Tajani, Avro Grubu Başkanı Dijsselbloem'in bu oturumda milletvekillerine bilgi vermek için davet edildiğini kaydederek, 'Bu oturuma katılmak zorunda olmasa da Yunan halkından olağanüstü fedakarlıklar yapmayı isteyen birinin onların temsilcilerinin önüne çıkarak sorularını yanıtlamasını beklerdik' dedi. Tajani, oturumda AP üyelerine Dijsselbloem tarafından yapılması gereken açıklamaların AB Komisyonu ve Konseyi tarafından yapılacağını ekledi.

Genel Kurul'da söz alan siyasi grupların liderleri de Dijsselbloem'in daha önceki açıklamaları ve parlamentodaki oturuma katılmayı reddetmesinin kabul edilemez olduğunu belirterek, 'AP tarihinde az görülmüş bir skandal ile karşı karşıya olunduğunu' kaydetti. AP'deki en büyük iki siyasi grup Muhafazakarlar (EPP) ve Sosyal Demokratlar (S&D), Dijsselbloem'in istifa etmesi gerektiği yönünde çağrıda bulunurken, tüm grupların ortak görüşünü yansıtan ve istifaya davet eden bir mektubun da hazırlandığı öğrenildi.

2013'ten beri Avro Grubu'nun başkanlığını yürüten Dijsselbloem, Yunanistan krizinin ağır mali reformlar gerçekleştirerek aşılacağını savunuyor. Dijsselbloem bu reformlara karşılık AB'nin Atina yönetimine mali destek ve yardımları artırarak sürdürmesi taraftarı.

Dijsselbloem'in, önceki hafta Alman Frankfurter Allgemeine Zeitung gazetesine verdiği mülakatta kullandığı, 'AB'nin güney ülkeleri tüm yardım paralarını alkol ve kadına harcayıp sonra yeniden yardım istiyor.' ifadeleri büyük tepki toplamıştı.

Bu açıklamalar üzerine geçen hafta AP üyesi 73 milletvekili Dijsselbloem'e bir mektup yazarak özür dilemesini ve istifa etmesini istemişti.
Kaynak: AA