Selamlık Sohbetleri Kanuni Sultan Süleyman Anlatıldı

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Daire Başkanlığı tarafından düzenlenen selamlık sohbetlerinde Araştırmacı-Tarihçi-Yazar Talha Uğurluel, "Kanuni’nin Akıl Oyunları” sunumuyla Kanuni Sultan Süleyman’ı anlattı.

Selamlık Sohbetleri Kanuni Sultan Süleyman Anlatıldı
Osmanli tarihini herkese sevdiren Tarihçi Talha Uğurluel, Büyükşehir Belediyesi Konferans Salonundaki konferansta, bilinmeyen bir çok ayrıntıyla Kanuni Sultan Süleyman ve döneminden bahsetti. Kanuni’nin annesi, Yavuz Sultan Selim’in eşi Hafsa Sultan ile başlayan programda Uğurluel, Kanuni’nin yaşamı, ailesi ve eğitim hayatında etkili olan isimlere dikkat çekti. Anlatımını kendi çekmiş olduğu fotoğraflar ve görsel sunumuyla destekleyen Uğurluel, Kanuni Sultan Suleyman’in Osmanli İmparatorluğu’nu nasil bir dünya imparatorluğu haline getirdiğini tum detaylarıyla anlattı. Bir yanda kutsal Roma ile Katolik Hristiyanligi dünyaya hakim kılmak isteyen Sarlken ve Ferdinand diger yanda Büyük Pers Kralligi’ni ayağa kaldirmak isteyen Sah Tahmasb, bir yanda Yemen’deki Zeydi İmamlari, diger yanda Hint Okyanusundaki Portekiz sömürgecilerine kadar birçok konuyu ele aldı.

Kanuni’nin Afrika siyaseti neydi? Osmanli icin Yemen neden önemliydi? Sarlken Cezayir’de nasil hezimete ugratildi? Barbaros’un son deniz seferinde neler yasandi? Estergon Kalesi nasil fethedildi? gibi zihinlerde yer etmis bir cok sorunun cevabını yanıtlamaya çalıştı.Belgrad Kalesi seferi, 8,5 ay süren Rodos Adası seferi, Estergon’un fethi, I.Viyana kuşatması, Kanije seferi, Mohaç Meydan Muharabesi, Bağdat’ın fethi, Budin Seferi ve daha birçok konu hakkında bilgi verilen programda, Kanuni’nin siyasal zekası başarılarıyla anlatıldı.

Uğurluel, Mohaç Meydan Muharebesi’nde Orta Avrupa’nın en büyük ordusunu alt eden Kanuni’nin “Bu gece yatağımı değlize serin” sözleriyle, Kanuni’nin bir barbar olmadığını, ancak barbar olarak gösterilmeye çalışıldığını vurguladı. Osmanlı’ya düşman olanların, Osmanlı’ya özendiklerini ve Osmanlı kıyafetleri giyerek resimlerini yaptırmış olduklarını gözler önüne serdi.

Sabah ve akşam olmak üzere iki seans yapılan söyleşi programları, yaklaşık 1.000 kişinin katılımıyla gerçekleşti. Söyleşinin ardından ise Talha Uğurluel okurları için kitaplarını imzaladı.
Kaynak: İHA