Yusuf Has Hacip Kırgız-Türkar Aştırma Ve Uygulama Merkezi Açıldı

Kırgızistan'ın Ankara Büyükelçisi Dzhunusov: 'Yunus Emre gibi Yusuf Has Hacip gibi Mevlana gibi büyük aydınların yetişmesi tabii ki bir tesadüf değildir. Bu, ortak medeniyetimizin ne kadar köklü olduğunun göstergesidir' Kastamonu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Aydın: 'Kırgızistan Bilimler Akademisi ile Yusuf Has Hacip'in eşsiz eseri Kutadgu Bilig'i ilk defa Kırgız Türkçesi ile ve Kiril alfabesiyle yazdık. Bu, ilk defa Kastamonu Üniversitesi ve Kırgız Bilimler Akademisi ortaklığı ile yapıldı'

Kastamonu Üniversitesi bünyesinde 'Yusuf Has Hacip Kırgız-Türk İlişkileri Araştırma ve Uygulama Merkezi' açıldı.

Kırgızistan'ın Ankara Büyükelçisi İbragim Dzhunusov, merkezin açılış töreninde yaptığı konuşmada, Kırgızistan ile Türkiye'nin ilişkilerinin ezelden beri devam ettiğini söyledi.

İki ülkenin aynı kökten, aynı milletten olduğunu dile getiren Dzhunusov, 'Bizim bayrağımız kızıl rengindedir. Türkiye'ninki de kızıldır. Kırgızistan'ın bayrağında güneş var, Türkiye'nin bayrağında ay ve yıldız var. Güneş 12 saat var ise ay ve yıldız da 12 saat var. Beraber 24 saati oluştururlar. Bu bütün gündür. Türkiye ve Kırgızistan bir bütün gündür. Bizim dilimiz bir, dinimiz bir, Allah'ımız bir, pazarımız bir. Ölecek olursak mezarımız da birdir.' ifadelerini kullandı.

Yusuf Has Hacip'in Türk dünyasının değeri olduğuna dikkati çeken Dzhunusov, 'Bu merkezi açtığınızdan ve bu ismi vermenizden dolayı çok müteşekkirim. Yunus Emre gibi Yusuf Has Hacip gibi Mevlana gibi büyük aydınların yetişmesi tabii ki bir tesadüf değildir. Bu, ortak medeniyetimizin ne kadar köklü olduğunun göstergesidir.' dedi.

Kastamonu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Seyit Aydın da Türk cumhuriyetleri ve kardeş ülkelerdeki faaliyetlerinin 2011 yılından beri hız kesmeden devam ettiğini belirtti.

Kırgızistan ile ilişkilerin çok güçlü olduğunu vurgulayan Aydın, 'Kırgızistan Bilimler Akademisi ile Yusuf Has Hacip'in eşsiz eseri Kutadgu Bilig'i ilk defa Kırgız Türkçesi ile ve Kiril alfabesiyle yazdık. Bu, ilk defa Kastamonu Üniversitesi ve Kırgız Bilimler Akademisi ortaklığı ile yapıldı.' diye konuştu.

Kırgızistan ile fen bilimleri ve sosyal bilimler alanlarında pek çok projeye imza atıldığını anlatan Aydın, 'En başta ortak tarihimizin, ortak dilimizin yazılması, Hanefi İslam'ı beraber yaşayabilmemizin fayda getireceğini ümit ediyoruz. Bu manada araştırma merkezimizin inşallah faaliyet sahasının çok geniş olacağını ve çok aktif olacağını düşünüyoruz.' değerlendirmesinde bulundu.

Konuşmaların ardından merkezin açılışı yapıldı.

Kaynak: AA