'Türkiye Bir İstikrar Adasıdır Ve Öyle Kalmalıdır'

İSTİB Başkanı Kopuz: 'Türkiye'nin kaderini belirleyecek referandum yaklaşırken art arda ekonomik veriler açıklandı. Her şeye rağmen Türkiye iyi durumda. Bu istikrar ve büyümenin nedeni hükümetin son 15 yılda gerçekleştirdiği reformlar ve dik duruş ile asil milletimizin sağduyusudur' 'Türkiye'nin bir istikrar adası olarak kalması için referandumda 'evet' demenin önemi daha da arttı'

İstanbul Ticaret Borsası (İSTİB) Başkanı Ali Kopuz, Türkiye'nin kaderini belirleyecek referandum yaklaşırken açıklanan ekonomik verilere dikkati çekerek, 'Her şeye rağmen Türkiye iyi durumda. Bu istikrar ve büyümenin nedeni hükümetin son 15 yılda gerçekleştirdiği reformlar ve dik duruş ile asil milletimizin sağduyusudur. Türkiye bir istikrar adasıdır ve öyle kalmalıdır.' dedi.

İSTİB Başkanı Kopuz yaptığı yazılı açıklamada, Türkiye'nin bir istikrar adası olarak kalması ve demokratik kalitesinin yükselmesi için referandumda 'evet' demenin öneminin daha da arttığını ifade etti.

Türkiye ekonomisinin 2016 yılının son çeyreğinde beklentilerin çok üzerinde, yüzde 3,5 büyüdüğünü ve böylece yıllık yüzde 2,9 büyümenin yakalandığını hatırlatan Kopuz, 'Bu verinin yanında ihracat rakamlarında da güzel gelişmeler oldu. Türkiye’nin Mart 2017 ihracatı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 19 artışla 13 milyar 616 milyon dolar oldu. Uzak Doğu ülkelerine yapılan ihracat yüzde 91, Rusya'ya yapılan ihracat yüzde 45 yükseldi. Kanlı bir darbe girişiminin yaşandığı Türkiye tarihinin en zor yıllarından birinde bile büyüme kesintiye uğramadı, ihracatımız arttı. En iyi tahminlerin bile çok üzerinde gerçekleşen büyümenin nedenlerine baktığımızda hane halkı tüketimindeki yükselmenin başta geldiğini görüyoruz. Yani bu asil millet tersine tüm telkinlere rağmen ülkesine ve kendine güvenmekten vazgeçmemiştir. Yurt içi ve yurt dışından her gün gelen felaket senaryolarına pirim vermemiştir.' değerlendirmesinde bulundu.

Kopuz, bu rakamların açıklanmasından hemen sonra ABD'li iki yatırım bankası JPMorgan Chase ve Goldman Sachs’ın Türkiye için 2017 büyüme tahminlerini yukarı yönlü revize ettiğine işaret ederek, 'Türkiye'nin gücü sonunda bu felaket tellallarını bile ikna etti.' yorumunu yaptı.

Türkiye’nin, 2009 yılındaki küresel ekonomik krizin etkisiyle büyümesinin kesintiye uğradığını ve 2009 hariç son 15 yıldır kesintisiz büyüdüğünü vurgulayan Kopuz, şunları kaydetti:

'Her şeye rağmen Türkiye iyi durumda. Bu istikrar ve büyümenin nedeni hükümetin son 15 yılda gerçekleştirdiği reformlar ve dik duruş ile asil milletimizin sağduyusudur. Türkiye bir istikrar adasıdır ve öyle kalmalıdır. Türkiye'yi tarihimizin en büyük ekonomik krizinden çıkarıp sürekli büyüten ve güçlendiren hükümetler ülkemizi bir istikrar adası haline getirmeyi başardı. Bu sürecin devamı için 16 Nisan'daki referandumundan çıkacak sonuç çok önemli. 'Bu referandum Türkiye’nin kaderini belirleyecek' demiştim.

Son büyüme verilerinden sonra Türkiye hakkındaki tahminlerini yükselten JP Morgan, '16 Nisan referandumunun siyasi belirsizliği sona erdirmesi halinde ekonomik performans daha güçlü olabilir ve güçlü sermaye girişleri meydana getirebilir' değerlendirmesini yaptı. JP Morgan, referandum sonrasında siyasi belirsizliğin derinleşmesi halinde ise tüketici ve yatırımcı güvenini zarar görebileceğini ve bunun düşük büyümeye neden olabileceğini vurguladı. Doğru söze ne denir.'

Kaynak: AA