Akıncı Üssü'ne 'Sosyal Etkinlik' İçin Gitmiş

Darbe girişiminin sivil şüphelilerinden, kapatılan Anafartalar Koleji'nin sahibi Hakan Çiçek'in, 'Akıncı Hava Üssü'ne bir albayın daveti üzerine sosyal bir etkinlik için gittim' demesi iddianameye yansıdı.

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığınca, Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması'nın (FETÖ/PDY) 15 Temmuz 2016'daki darbe girişimi sırasında Akıncı Hava Üssü'ndeki eylemlere ilişkin iddianamede, teşebbüsü yönettiği belirlenen Hakan Çiçek ile ilgili ayrıntılara yer verildi.

Darbe girişimi sırasında Akıncı Hava Üssü yakınlarında gözaltına alınmasının ardından ve serbest bırakılan örgütün 'Hava kuvvetleri imamı' olduğu ortaya çıkan Adil Öksüz ile sivil şüpheliler Harun Biniş, Kemal Batmaz ve Nurettin Oruç'la ortak hareket ettiği gerekçesiyle iddianamede '4' numaralı şüpheli olan Çiçek'in hakkındaki iddialar ve ifadeleri yer aldı.

FETÖ/PDY yöneticisi olduğu belirlenen Çiçek'in örgüt içerisinde de 'Kurmay Subaylar Abisi' olarak yer aldığına işaret edilen iddianamede, örgütün kriptolu haberleşme programı 'ByLock'u da kullandığı, Ankara'daki faaliyetlerini gizli yürüten koleji açtığını, kalkışmaya katılan çok sayıda subayın çocuklarının kolejdeokumalarını sağladığı, darbe teşebbüsünün organize edilip yönetilmesinde görev aldığı vurgulandı.

İddianamede, Çiçek'in diğer sivil şüpheliler Öksüz, Batmaz, Biniş ve Oruç'la darbenin yönetim merkezi olan Akıncı Üssü'ndebulunarak darbenin başarılı olması için çaba sarf ettiğine vurgu yapılarak, Çiçek'in bazı akrabalarının örgüt elebaşı Fetullah Gülen'in yakınında korumalık yaptığının altı çizildi.

- Kardeşi ve o albay ihraç edildi

Çiçek'in iddianamedeki ifadelerinde, çok sayıda şirketinin olduğunu, 15 Temmuz'dan 3 gün önce Ankara'da bulunduğu, meslekten ihraç edilen ve tutuklanan Pilot Binbaşı Gökhan Çiçek'in evinde kaldığını, Anafartalar Koleji'ndeki öğrenci velisi, meslekten ihraç edilen Albay Ahmet Özçetin'in 'Sosyal etkinlik' bahanesiyle Akıncı Üssü'ne gittiğini savundu.

- 'Askeri hareketlilik başlayınca üsten çıkamadım'

İddianamede, Akıncı Üssü'nde Özçetin dışında kimseyi tanımadığını ve sabaha kadar bir bankın üzerinde beklediğini ileri süren Çiçek, 'Akıncı Üssü'ne gittikten bir kaç dakika sonra askeri hareketlilik başladı. Kendileri sosyaletkinlik yapacağını söylemişti ancak ben içeriğinin ne olduğunu bilmiyordum. Askerihareketlilik başlayınca çıkamadım. Sabaha kadar orada kaldım. Sabah 08.00 sıralarında günaydınlanınca çitten atlayıp kaçanları gördüm. Ben de beton duvarının üzerindeki tellerdenatlayıp köye doğru yürümeye başladım. Bu şekilde hava üssünden kaçarken jandarmagörevlileri beni yakaladı. Kaçanların kimler olduğunu bilmiyorum.' ifadelerini kullandı.

- 'Fetullah Gülen'i basından tanırım'

Çiçek'in, ifadesinde, FETÖ/PDY mensubu olmadığını, Gülen'i tanımadığını, kitaplarını da okumadığını, ticaretle uğraştığından ABD'ye gidip geldiğini, darbe girişiminden bir ay önce de oğlunu götürdüğünü söylediği kaydedildi.

İddianamede, 'Fetullah Gülen'i basından tanırım. Pensilvanya'ya hiç gitmedim. Gülen ile hiç konuşmadım.' şeklinde beyan veren Çiçek'in, TSK içerisindeki hiçbir subaya da 'Abi'lik yapmadığını, Öksüz ve Batmaz'ı tanımadığını, Biniş ve Oruç'u da cezaevinde aynı koğuşta kaldıkları için tanıdığını beyan ettiği belirtildi.

Hakkındaki suçlamaları kabul etmeyen Çiçek'in ifadelerine karşın, soruşturma aşamasında ifade veren ve meslekten ihraç edilen Pilot Yarbay İlkay Ateş, 'kurmaylık sınavına hazırlanırken, örgütte 'Abi' olarak nitelendirilen kişilerin sınava hazırlanılması konusunda Çiçek'in kendisini teşvik ettiğini, 'Nevzat' kod adlı örgüt mensubunun daha sonra Hakan Çiçek'in kardeşi olan Pilot Binbaşı Gökhan Çiçek'le tanıştırdığını, Hakan Çiçek'in ise örgütün 'Kurmay Subaylar Abisi' olarak örgütün tepe yöneticilerinden aldığı talimatları kurmay subaylara ilettiği' beyanları iddianamede yer aldı.

- Örgütün tepe yöneticileriyle telefon görüşmeleri

İddianamede, 17-25 Aralık 2013 sürecinin ardından örgüt elebaşı Gülen'in talimatıyla, Çiçek'in eşinin yanı sıra baldızları, kayınvalidesi ve amcasının yaklaşık 210 bin lirayı kapatılan Bank Asya'ya yatırdığı, şüpheli Çiçek'in FETÖ/PDY'nin tepe yöneticilerinden Kudret Ünal'la 55, Süleyman Tiftik ve İsmail Cingöz'le 19, Cemal Türk'le 5, Süleyman Uysal, Naci Tosun ve Ahmet Can'la 2, Ahmet Kirmiç, Faruk İlk, Hidayet Karaca ve İhsan İşbilen'le bir kez görüştüğü tespitine işaret edildi.

Kaynak: AA