Üsküdar Üniversitesinde 'Kadın Yönetirse' Konferansı

ÜSÇÖZÜM tarafından düzenlenen konferansta konuşan, Aile ve Sosyal Politikalar Bakan Yardımcısı Ersoy: 'Kadınlarımızın statükolarının güçlendirilmesi bakımından son 15 yılda alınan en önemli karar zorunlu eğitimin 12 yıla çıkarılması olmuştur' 'Nüfusunun yarısı kadın olan bir toplumda kadının gerektiği şekilde değerlendirilmemesi kaynakların yarısının verimli kullanılmadığı anlamına gelmektedir'.

Aile ve Sosyal Politikalar Bakan Yardımcısı Mehmet Ersoy, 'Kadınlarımızın statükolarının güçlendirilmesi bakımından son 15 yılda alınan en önemli karar zorunlu eğitimin 12 yıla çıkarılması olmuştur.' dedi.

Aile ve Sosyal Politika Bakan Yardımcısı Mehmet Ersoy, Üsküdar Üniversitesi Çözüm Odaklı Kadın Sorunları Uygulama ve Araştırma Merkezi (ÜSÇÖZÜM) tarafından düzenlenen 'Kadın Yönetirse' konulu konferansa katıldı.

Ersoy, sağlıklı ve sürüdürülebilir ekonomik büyümenin gerçekleşmesi için kadının istihdamın içinde olması gerektiğini belirterek, öz güvenlerinin gelişmesi, ayakları üzerinde durabilen bireyler olması ve sosyal adaletin tesisi için de kadınların istihdamın içinde olmaları gerektiğini dile getirdi.

İktidar olarak 15 yıldır nüfusun yarısı kadın olan bir toplum için gayret içerisinde olduklarını vurgulayan Ersoy, şöyle devam etti:

'Nüfusunun yarısı kadın olan bir toplumda kadının gerektiği şekilde değerlendirilmemesi kaynakların yarısının verimli kullanılmadığı anlamına gelmektedir. Kaynağımızın yarısını verimli kullanamıyorsanız nasıl rekabet edeceksiniz, nasıl ben kalkındım, geliştim diyebileceksiniz? Buna inanarak, 15 yıldır önemli tedbirler aldık, özellikle eğitim alanında aldığımız tedbirlerin ekmeğini ileriki yıllarda göreceğiz. Bunun için elinizdeki kaynakları, imkanları verimli kullanmanız gerekir. Bugün kız çocuklarımızın lise eğitimini yüzde 90'lara yaklaştırabildiysek ileride evde oturtmayacağız. Kadınlarımızın statükolarının güçlendirilmesi bakımından son 15 yılda alınan en önemli karar zorunlu eğitimin 12 yıla çıkarılması olmuştur.''

Ersoy, geçmişte köyde yaşayanların erkek çocuklarına iş aradığını, sigortası olmadığı için evlendiremediğinden yakınıldığını hatırlatarak, sözlerini şöyle sürdürdü:

''Bir ailenin evde 8 çocuğu var 8 çocuğuna da iş arıyor. Kız erkek fark etmiyor. Bu noktaya gelmiş olmamız, kadının toplumdaki statüsünün, istihdam alanındaki yerinin çok daha güçlü olması bakımından önemli bir göstergedir. Eylem planlarımızda hem eğitim hem teşvik hem kültürel alanda, fırsat teşviki konusu iyileşme göstermiştir. Meselenin yasal boyutlarının yanı sıra, kültürel boyutunun güçlendirilmesi gerekir. Kadını birey olarak kabul etmemiz lazım. İstihdam konusunda sağladığımız rakamı yönetici olarak yakalamış değiliz. Bu toplantılarla farkındalık arttırılacaktır. Kadınların daha aktif olacaklarına inanıyorum.''

Üsküdar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nevzat Tarhan da, aşk duygusunu en çok yaşayan kadınlar olduğunu belirterek, ''Bir erkek için kadın nerededir diye soruluyor Mevlana'ya. O da, 'Anne karnındayken ruh üflendiğinde karnında olan kişi, ağladığı zaman kucağında olan kişi, aşık olduğu zaman kalbinde olan kişidir.' diyor. Kadın ve erkek ilişkisinde tamamlayıcı olunmalıdır.'' ifadelerini kullandı.

Toplantıya, Üsküdar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nevzat Tarhan, Düzce Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nigar Demircan Çakar, ÜSÇÖZÜM Müdürü Ayşenur Kurtoğlu ve çok sayıda davetli katıldı.
Kaynak: AA