'Kurtuluş Savaşı'nın Yunanistan'daki Yansımaları' Konferansı

Sakarya Üniversitesinde (SAÜ) 'Kurtuluş Savaşı'nın Yunanistan'daki Yansımaları, Altılar Davası' konferansı düzenlendi.

SAÜ Fen-Edebiyat Fakültesince Tarih Bölümü Konferansları kapsamında düzenlenen 'Kurtuluş Savaşı'nın Yunanistan'daki Yansımaları, Altılar Davası' konferansına İstanbul Üniversitesi Türkiyat Araştırmaları Enstitüsünden Yrd. Doç. Dr. Esra Özsüer konuşmacı olarak katıldı.

Yunanistan’ın Anadolu'ya geçme amacının Megali İdea adı verilen ideolojiye dayandığını ve 11 Ekim 1922 yılında gerçekleşen İzmir Yangını ile hayallerin sona erdiğini ifade ederek, 'Bu tarih, tam da iki imparatorluğun bittiği tarihtir. Birincisi Osmanlı İmparatorluğu, ikinci ise Bizans İmparatorluğudur.' diye konuştu.

Megali İdea girişiminin başarısız olmasından sonra Yunanistan'da askeri darbe gerçekleştiğini anlatan Özsüer, şunları söyledi:

'Yunanistan'da 15 Eylül 1922 tarihinde askeri bir darbe gerçekleşti. Bu darbede Kral Konstantin Napoli'ye sürgün edildi. 1920-1922 yılları arasında hükümette bulunan 8 hükümet görevlisi yargılandı. 2 tanesi müebbet hapse mahkum edilirken, 6 kişi idam edildi. Yargılama metninde geçen yargılama hükmüne göre, bu kişiler vatana ihanet suçu ile yargılandılar. Bu yargılama Altılar Davası olarak bilinir.'

Kaynak: AA