Kazakistan Transit Taşımacılıkta İddialı

Kazakistan, transit taşımacılık kapasitesini artırarak, 4 milyar dolar gelir elde etmeyi hedefliyor.

ASTANA – Kazakistan, 2020 yılına kadar transit taşımacılık kapasitesini artırarak, 4 milyar dolar gelir elde etmeyi hedefliyor.

Kazakistan Yatırım ve Kalkınma Bakanlığı Transit ve Lojistik Kalkınma Departmanı Müdür Yardımcısı Serik Başimov, 2016 yılında ülkenin transit taşımacılıktan 267 milyar tenge (856 milyon dolar) gelir elde ettiğini hatırlatarak 2020 yılına kadar bu rakamın 4 milyar dolara çıkarılmasının hedeflendiğini söyledi.

2020 yılına kadar konteyner taşımacılığında yeni hedefler ortaya koyduklarını kaydeden Başimov, ülkeden geçen konteyner sayısının 2 milyona çıkarılmasının öngörüldüğünü belirtti.

Başimov, Çin-Avrupa yönünde 800 bin, Kafkas-Türkiye bağlamında 300 bin, Çin-Türkmenistan-İran koridorundan 680 bin, Rusya-Orta Asya-Çin hattından ise 220 bin konteynerin geçmesi için çalışmalara hız verdiklerinin altını çizdi.

Kazakistan’ın coğrafi konumuna ve ulaşım ağlarındaki stratejik önemine dikketi çeken Başimov, “Ülkemizden 5 demir yolu, 6 otomobil koridoru geçiyor. Taşımacılık alanına yapılan yatırımlar hızla devam etmekte. Kazakistan'ın altyapısı daha da güçlendi.' değerlendirmesini yaptı.

Kaynak: AA