Kamu Denetçilileri Karma Alt Komisyona Sunum Yaptı

Kamu denetçileri, faaliyet alanlarıyla ilgili Karma Alt Komisyona sunum yaptı.

Dilekçe ile İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu üyelerinden oluşan Karma Alt Komisyon, AK Parti Manisa Milletvekili İsmail Bilen başkanlığında toplandı.

Toplantıda sunum yapan Kamu Denetçisi Yahya Akman, Kamu Denetçiliği Kurumunda (KDK) mülkiyet hakkı, tarım, orman, çevre ve şehircilik alanlarıyla ilgili başvurulara baktığını anımsattı.

Akman, 2016 yılında yapılan 523 başvurunun 197'si hakkında gönderme kararı, 237'si hakkında incelenemezlik kararı verildiğini, 9'unun geçersiz sayıldığını, 30'uyla ilgili karar verilmesine yer olmadığına, 4'üne ilişkin de uzlaşma yoluyla karar verilmesine yer olmadığına karar verildiğini kaydetti. Akman, ayrıca 9 tavsiye ve 20 ret kararı verildiğini belirterek, 21 başvuruyla ilgili de henüz karar aşamasına gelinmediğini ifade etti.

Kamu Denetçisi Arif Dülger ise eğitim, öğretim, gençlik, spor, enerji, gümrük, sanayi, ticaret, kültür, sanat ve bilim konularında görevli olduğunu söyledi. Başvurularla ilgili olarak 2016 yılında 48 gönderme, 103 incelenemezlik, 67 birleştirme kararı verildiğini, 85 başvuru hakkında karar verilmesine yer olmadığına karar verildiğini anlatan Dülger, 17 başvuruda tavsiye kararı önerisi ve 45 başvuruda ret kararı önerisi verildiğini, 8 başvuru hakkında ise kısmen tavsiye ve kısmen ret kararı verildiğini belirtti. Başvuruların yoğunlukla eğitim, gençlik ve spor alanlarında yapıldığını kaydeden Dülger, YÖK'le ilgili şikayetler konusunda bu kurumda muhatap bulunamadığını, Kredi ve Yurtlar Kurumuyla ilgili şikayetlerde ise azalma görüldüğünü dile getirdi.

Kamu Denetçisi Mustafa Özyar da kamu personel rejimiyle ilgili uyuşmazlıklara baktığını belirterek, 2016 yılında Kamu Denetçiliği Kurumuna yapılan toplam başvuruların yüzde 30-32'sinin kamu personel rejimiyle ilgili olduğunu söyledi. Sorumluluk alanıyla ilgili olarak 2016 yılında yapılan başvuruların yüzde 5,1'inin, 2017'de de şu ana kadar yapılan başvuruların yüzde 4'ünün mobbing ile ilgili olduğunu aktaran Özyar, 2016 yılında, 15 Temmuz'daki darbe girişiminin ardından çıkarılan KHK'larla gerçekleştirilen kamudan ihraçlar ve görevden uzaklaştırmalara ilişkin 438 başvuru hakkında da karar verildiğini anımsattı.

Kamu Denetçisi Celile Özlem Tunçak ise kadın ve çocuk hakları, engelli hakları, nüfus ve vatandaşlık, mülteci ve sığınmacı hakları ile sosyal hizmetler, ailenin korunması, çalışma ve sosyal güvenlik alanlarına baktığını söyledi. İnsan hakları ile kadın ve çocuk haklarına ilişkin başvuruların koşulları arasında menfaat ihlalini aramadıklarını ve yerinde inceleme ile araştırma yapabildiklerini anlatan Tunçak, kadın ve çocuk haklarına ilişkin başvurularda ilgili uzmanlarla birlikte mağdurlarla birebir iletişim kurduklarını ve kendilerini gerekli icra birimlerine yönlendirerek süreçlerini takip ettiklerini kaydetti. Tunçak, engelli haklarına ilişkin olarak 2016 yılında yapılan başvuru konuları arasında engelli raporlarının, özel eğitim desteklerinin, engelleri nedeniyle nakil, atama, emeklilik taleplerinin dikkat çektiğini dile getirdi.

Kamu Denetçisi Hüseyin Yürük de adalet, milli savunma, güvenlik, sağlık, mahalli idarelerce yürütülen hizmetler, ulaştırma, basın ve iletişim, ekonomi, maliye ve vergi konusunda çalışma yürüttüğünü hatırlatarak, 2016 yılında adalet, milli savunma ve güvenlik alanında 338, mahalli idarelere ilişkin 368, sağlık alanında 110, ulaştırma, basın ve iletişim alanında 107, ekonomi, maliye ve vergi alanlarında 326 başvuru aldıklarını ifade etti.

Alt Komisyon Başkanı İsmail Bilen, 15 Mart Çarşamba günü yapılacak toplantıda, bilgi ve belge taleplerine olumlu yaklaşmayan ya da tavsiye kararlarına uymayan kurum ve kuruluşların temsilcilerinin dinlenileceğini kaydetti.

Kaynak: AA