'Bilimde Kadın Mucitler' Paneliyle Kadın Gözünden Bilim Konuşuldu

Anadolu Üniversitesi ARİNKOM Teknoloji Transfer Ofisi (ARİNKOM TTO) ve Anadolu Üniversitesi Kadın Çalışmalar Araştırma ve Uygulama Merkezi (AKAUM) tarafından düzenlenen “Bilimde Kadın Mucitler” paneli ve proje sergisi, Anadolu Üniversitesi Öğrenci Merkezi Salon 2009’da gerçekleştirildi.

'Bilimde Kadın Mucitler' Paneliyle Kadın Gözünden Bilim Konuşuldu
Moderatörlüğünü ARİNKOM TTO Tanıtım ve Etkinlikler Koordinatörü N. Sanem Moğulkoç’un yaptığı, Anadolu Üniversitesi Eczacılık Meslek Bilimleri Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Miris Dikmen, Anadolu üniversitesi Spor Bilimleri Fakültesi Beden Eğitimi ve Spor Eğitimi Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Deniz Şimşek, ANATEK A.Ş. Genel Müdürü ve Üniversite - Sektör İş Birliği Koordinatörü Yeliz Erkoç, İlksem Mühendislik Ar-Ge Eğitim ve Proje Hizmetleri San. Tic. Ltd. Şti. kurucusu İlknur Tatar, Candy Hoover Ar-Ge Teşvik Uzmanı Dilek Candüz’ün katıldığı panelde açılış konuşmasını Yeliz Erkoç yaptı.

ARİNKOM TTO’nun kadın istihdamı ve kadın yöneticilere fırsat tanıması noktasında, Anadolu Üniversitesi’nin öne çıkan birimlerinden olduğunu kaydeden Erkoç, sektör ziyaretlerinde iç açıcı sonuçlar göremediklerini belirterek, “Toplumumuzun yarısını kadınlar oluşturmasına rağmen, sadece erkek yöneticilerle masaya oturuyoruz.” diye konuştu.

Hem kamu, hem de özel sektörde cinsiyet eşitliğine dayalı istihdam politikalarının maalesef görülemediğine dikkat çeken Yeliz Erkoç, kamusal alanda kadın yönetici oranının Türkiye’de %10 civarında kaldığını, aynı durumun Almanya’da %30 bandında olduğunu dile getirdi. Araştırmaların, kadının eğitim seviyesi yükseldikçe iş gücüne katılım oranının arttığını gösterdiğinin altını çizen Erkoç, “Bu durum sadece eğitim seviyesinin yükselmesi ile de sınırlı kalmamalı. Kamu ve özel şirketler, Almanya örneğinde olduğu gibi fırsat eşitliklerinin desteklemeli.” diyerek konuşmasına son verdi.

“Toplumsal cinsiyete duyarlı bir üniversite olma yolunda ilerleyeceğiz”

AKAUM Müdürü Doç. Dr. Zerrin Sungur ise, merkez olarak farklı disiplinlerden çalışma arkadaşlarıyla çalıştıklarını, gençlerin ve girişimcilerin sesi olmaya çalıştıklarını belirtti.

“Gençlerin daha motive olması amacıyla, başarılı kadın örnekleriyle paneller ve konferanslar düşünüyoruz. Bir başka hedefimiz de toplumsal cinsiyete duyarlı bir üniversite olma yolunda ilerlemek ve bu ilerleme doğrultusunda toplumsal cinsiyet eşitliği dersini yaygınlaştırmak.” diyen Doç. Dr. Sungur, AKAUM’un plan ve projeleri hakkında bilgiler verdi.

“8 Mart 8 Kadın” konulu film gösteriminin ardından, Anadolu Üniversitesi Eczacılık Meslek Bilimleri Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Miris Dikmen’in “Kadın Bakış Açısıyla TÜBİTAK Projeleri” konulu sunumuyla devam eden panelde Doç. Dr. Dikmen, kadınların ilk çağlardan beri üretken olduğunu, sanayi devrimi ile toplumsal üretime ve araştırmalara da büyük katkı verdiğini dile getirdi ve geliştirdikleri projeyi katılımcılarla paylaştı.

Anadolu üniversitesi Spor Bilimleri Fakültesi Beden Eğitimi ve Spor Eğitimi Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Deniz Şimşek ise “Kadın Bakış Açısıyla Patent ve Süreçleri” konulu sunumunu gerçekleştirdi. Aldıkları patentle ilgili bilgiler aktaran ve ARİNKOM TTO’dan destek aldıklarını kaydeden Doç. Dr. Şimşek, “Her çalışmamızın altında imzaları var, Projelerimizin her aşamasında bizlere çok destek oluyorlar.” diyerek ARİNKOM TTO’ya teşekkürlerini iletti.

İlksem Mühendislik Ar-Ge Eğitim ve Proje Hizmetleri San. Tic. Ltd. Şti. kurucusu İlknur Tatar ise “Kadın Bakış Açısıyla Teknoloji Tabanlı Projeler ve Üniversite İş Birlikleri” konulu sunumuyla kürsüye çıktı. Madencilik ve seramik sektörlerindeki deneyimleri ile kadın bakış açısıyla projeler gerçekleştirdiklerini söyleyen Tatar, “Detaycı olmak, sabırlı olmak, işinize sahip çıkıyor ve öğreniyorsunuz demektir. Öğrenmeye açık olmak, kendinizi geliştiriyorsunuz demektir. Ben, kadınların fedakâr ve sabırlı olarak iyi öğrendiklerini düşünüyorum.” diyerek sözlerine son verdi.

Panelin sonunda söz olan Candy Hoover Ar-Ge Teşvik Uzmanı Dilek Candüz, şirket hakkında bilgiler verdi. Bir kadının hem çalışması hem de özel hayatındaki sorumluluklarını yönetmesi ve dengede tutmasının kolay olmadığını belirten Candüz, “Bu yüzden kadınlar daha detaycı ve planlı olmak zorundalar. Kadınların son yıllarda hem Türkiye’de hem de yurtdışında yükselen başarasının ardında istekli ve hırslı olmaları yatıyor.” dedi.

Panel, soru - cevap bölümünün ardından, proje sergi alanının gezilmesiyle sona erdi.
Kaynak: İHA