KAGİDER'den 'Kadından Almalı, Memleket Kazanmalı' Kampanyası

KAGİDER, özel sektör ve kamu ihalelerinde kadın tedarikçilerden satın alımların artması için başlattığı 'Kadından Almalı, Memleket Kazanmalı' kampanyasının tanıtımını gerçekleştirdi Ekonomi Bakan Yardımcısı Metin: 'Kadın girişimci sayımızı artırmak istiyorsak, tedarik zinciri konusunda projelerimizi çoğaltmalıyız' KAGİDER Başkanı Oktar: 'Dünyada kadınerkek cinsiyet eşitliği sağlanabilirse küresel gelirde 28 trilyon dolarlık bir artış olacaktır'.

Kadın Girişimcileri Derneği (KAGİDER), özel sektör ve kamu ihalelerinde kadın tedarikçilerden satın alımların artması için başlattığı 'Kadından Almalı, Memleket Kazanmalı' kampanyasını tanıttı.

KAGİDER'in düzenlediği etkinliğe Ekonomi Bakan Yardımcısı Fatih Metin, KAGİDER Başkanı Sanem Oktar, Boyner Holding, Borusan Holding, Garanti Bankası ve Turkcell gibi kuruluşların üst düzey yöneticileri ve satın almacıları katıldı.

Etkinlikte konuşan Ekonomi Bakan Yardımcısı Metin, kadınların iş gücüne katılımının arzu ettikleri noktada olmadığını belirterek, 'Hükümet olarak bunu artırmak için gayret sarf ediyoruz. Burada başarılı netice alabilmemiz için mutlaka Hükümetimizin yani sıra STK'ların, üniversitelerin ve bu konudaki bütün paydaşların birlikte hareket etmesi lazım. Başarı ancak bu şekilde gelir.' dedi.

Farkındalık anlamında oluşturulan bütün organizasyonlara destek vermeye devam edeceklerini belirten Metin, 'Yolumuz uzun, evet ama bize düşen ne ise, bunu hep birlikte yaparak, yolu hızlıca katedeceğiz.' ifadesini kullandı.

Fatih Metin, sözlerini şöyle sürdürdü:

'Girişimcilik işin başlangıcı, ama asıl mesele ondan sonra başlıyor. Sürdürülebilirliği nasıl sağlayacağız? Bu noktada da işte sürdürülebilirlik konusu öne çıkıyor. Sürdürülebilirlik noktasında tedarik zinciri çok önemli. Kadın girişimci sayımızı artırmak istiyorsak, tedarik zinciri konusunda projelerimizi çoğaltmalıyız. Ekonomi Bakanlığının yanı sıra bütün bakanlıklarımızla görüşerek, talimat vereceğiz. Tedarik zinciri konusunda birlikte özel bir çalışma yapacağız.'

- 'Bugün dünyada her 100 erkek girişimci için sadece 69 kadın girişimci var'

KAGİDER Başkanı Sanem Oktar ise 8 Mart Dünya Kadınlar Günü'ne ilişkin değerlendirmelerde bulunarak, 'Bugün 8 Mart, her sene olduğu gibi bu sene de 8 Mart vesilesi ile gerek dünyanın gerekse Türkiye'nin her yerinde gündemde kadın var, kadın istatistikleri konuşuluyor kadınların güçlenmesi için çözüm önerileri, iyi uygulamalar, başarı hikayeleri paylaşılıyor. Hepimiz biliyoruz ki sadece bir gün değil her gün bu duyarlılık içinde olduğumuz zaman farkındalık artacak ve toplumsal cinsiyet eşitliğine ulaşacağız.' dedi.

TÜİK'in 2016 istatistiklerine göre, Türkiye'de kadının iş gücüne katılım oranının iş arayanlar dahil yüzde 31,5, istihdama katılım oranının ise yüzde 27,5 olduğunu dile getiren Oktar, bu oran ile Türkiye'nin OECD ülkeleri arasında en son sırada yer aldığını açıkladı.

Oktar, 'Şayet Türkiye, bu oranı güçlü ve istikrarlı politikalar ile OECD ortalaması olan yüzde 63'e yükseltebilirse, McKinsey Küresel Enstitüsü öngörülerine göre Gayri Safi Yurtiçi Hasılası'nı (GSYİH) 2025 yılında yaklaşık yüzde 20 oranında arttırarak, beklenenden 200-250 milyar dolar daha fazla büyümeye ulaşacaktır.' şeklinde konuştu.

KAGİDER'in kadınların girişimcilik yoluyla ekonomiye katılımını desteklemek ve arttırmak gibi bir misyonunun olduğunu belirten Oktar, 'Çünkü bugün dünyada her 100 erkek girişimci için sadece 69 kadın girişimci var. Ve yapılan araştırmalar şunu söylüyor, eğer dünyada kadın-erkek cinsiyet eşitliği sağlanabilirse küresel gelirde 28 trilyon dolarlık bir artış olacaktır.' diye konuştu.

Oktar, 'Biz diyoruz ki kadından almalı, memleket kazanmalı. İster özel sektör ister kamuda olsun kadın üreticilerden alım yapmak, bunun için öncü olmak ve bugünün sonunda şampiyonlar çıkarabilmek ana hedefimiz. Ben eminim bugün burada da bu şampiyonlar oturuyor. Özel sektör kadar hükümetin de kadın girişimcileri desteklemesi ve kadın tedarikçileri de satın alma süreçlerine dâhil etmesi gerekiyor. Kadın girişimciliğini geliştirmek istiyorsak kamu ve özel sektör hep birlikte çalışmamız gerek.' ifadesini kullandı.

Kadın girişimcilerden ürün ve hizmet alınmasının ülkenin ekonomik ve sosyal gelişimine katkı sağlayacağını belirten Oktar, şunları kaydetti:

'Neden 'kadından almalı' diyoruz. Çünkü kadının yönettiği üretimde hata oranı daha az oluyor. Ayrıca kadınlar daha organize ve çözüm odaklı çalışıyorlar. Bir de bunun ekonomik kalkınma boyutu var. Kadın üreticilerinden mal ve hizmet alarak ülke ekonominin gelişmesine ve daha fazla kadının iş hayatına dahil olmasına katkı sağlarsınız. Kadınların ekonomiye dahil olması demek GSMH'nın yüzde 20 artması anlamına geliyor. Kadınlar girişimci olunca daha fazla kadını istihdam ediyor. Ekonomik olarak güçlenen kadın, hem ailesinin hem de toplumun güçlenmesine katkı sağlıyor.'
Kaynak: AA